Partidul Socialistilor din Republica Moldova (PSRM) "condamna categoric intentia cetateanului roman Traian Basescu de a inainta in Parlamentul Romaniei o initiativa legislativa privind Unirea cu Republica Moldova", a transmis PSRM, miercuri, printr-un comunicat de presa. Socialistii moldoveni sustin ca actiunile lui Basescu ar fi un act de agresiune impotriva independentei Republicii Moldova, care incalca grav Constitutia tarii si principiile dreptului international, scrie Agora.md.

Traian BasescuFoto: Agerpres (editat)

"Nu este pentru prima data cand fostul presedinte al Romaniei si-a permis sa faca declaratii care ameninta statalitatea Republicii Moldova. In acest sens, este ingrijorator faptul ca nicio institutie de stat a Republicii Moldova, cu exceptia Presedintiei Republicii Moldova, nu a emis o declaratie oficiala in aceasta privinta", se arata in comunicatul difuzat de PSRM.

"Solicitam ca Traian Basescu sa fie declarat persona non-grata pe teritoriul Republicii Moldova. Cerem, de asemenea, interzicerea activitatilor tuturor partidelor si miscarilor unioniste pe teritoriul tarii noastre", mai spun socialistii.

PSRM mai sustine in comunicat ca: "Vrem sa vedem tara vecina ca stat prietenos. Cu toate acestea, respingerea persistenta si pe termen lung a semnarii Tratatului Politic de baza cu Republica Moldova provoaca nedumerire, ceea ce demonstreaza refuzul Bucurestiului de a recunoaste granita de stat de-a lungul raului Prut si provoaca o suspiciune logica privind prezenta planurilor agresive de expansiune impotriva Republicii Moldova de catre conducerea Romaniei".