Cel mai vehiculat nume pentru functia de premier este Mihai Fifor, actualul ministru al apararii, au declarat pentru HotNews.ro surse din partid. Considerat favorit, Fifor trece drept unul dintre oamenii de incredere ai lui Liviu Dragnea. Potrivit surselor HotNews.ro, foarte probabil ca presedintele Klaus Iohannis va accepta o noua propunere facuta de PSD la functia de premier. PSD a sugerat ca seful statului ar putea fi suspendat daca va refuza propunerea. Ministrul muncii, Olguta Vasilescu, a precizat la TVR ca in partid nu s-a discutat despre suspendare, dar ca juristii partidului ar fi analizat aceasta varianta.

Mihai FiforFoto: Agerpres
  • UPDATE 11:45 Un alt nume care ar urma sa fie luat in calcul la sedinta PSD ar fi Viorica Dancila, europarlamentar PSD, o alta apropiata a lui Liviu Dragnea. Numele ei a fost vehiculat si dupa caderea guvernului Grindeanu. Dancila este din Videle (Teleorman), a fost consilier judetean Teleorman, apoi presedinte al Organizatiei Judetene de Femei a PSD Teleorman.
  • UPDATE 13:00 Surse din PSD au declarat pentru HotNews.ro ca in sedinta conducerii se discuta intens despre un vot pentru Viorica Dancila sau pentru Ecaterina Andronescu.
  • UPDATE 13.14 Potrivit Digi 24, Ecaterina Andronescu ar fi spus ca nu-si doreste functia de premier, fiind aplaudata de cei prezenti la sedinta

Un alt nume vehiculat in presa a fost cel al Ecaterinei Andronescu, insa potrivit surselor HotNews.ro fostul ministru al educatiei nu se bucura de mare sustinere in partid. Potrivit surselor Hotnews.ro, vicepremierul Paul Stanescu n-ar fi interesat de functia de premier, chiar daca si numele sau a fost vehiculat in presa. Conducerea PSD ar urma sa se reuneasca la ora 11 pentru a decide numele viitorului premier.

Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat luni seara, dupa sedinta Cex, ca de aceasta data nu va mai propune el numele viitorului premier, ci ii va lasa pe liderii partidului sa decida. Potrivit surselor HotNews.ro, numele viitorului premier a fost decis tot de Dragnea, insa propunerea ar urma sa fie sustinuta de baroni pentru a evita in acest fel criticile ca nu tine seama de opiniile partidului si nu respecta democratia interna.

Premierul Mihai Tudose a demisionat luni seara, dupa ce liderii partidului au votat retragerea sprijinului politic, cu 60 de voturi pentru, 4 impotriva si 4 abtineri. Este al doilea premier schimbat de PSD, dupa Sorin Grindeanu, dat jos in Parlament prin motiune de cenzura in iunie 2017.

”Dacă și acest Guvern ar cădea, atunci cu siguranță ar trebui să îmi pun întrebarea la modul extrem de serios dacă PSD mai are capacitatea să guverneze. Deocamdată nu suntem în această situație”, a declarat presedintele Iohannis la inceputul lunii octombrie. Potrivit articolului 103 din Constitutie, preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament. Tot legea fundamentala prevede ca presedintele poate dizolva Parlamentul dupa respingerea a cel putin doua solicitari de investitura.