Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, a facut un apel, pe pagina sa de Facebook, la presedintele Klaus Iohannis de a lua "o pozitie fara echivoc referitoare la influența nefastă a sistemului paralel de putere asupra justiției", afirmand ca "in orice stat democratic, presedintele ar lua atitudine". Liderul ALDE il acuza pe Iohannis ca "se face ca ploua", desi organizatii ale magistratilor cer explicatii cu privire la magistratii acoperiti. Tariceanu spune ca "saluta curajul de a se pune pe masa", in sedinta CSM de astazi, a acestei probleme.

Redam postarea lui Tariceanu:

"Președintele Klaus Iohannis ar trebui să ia măcar acum, în al 24-lea ceas, o poziție fără echivoc referitoare la influența nefastă a sistemului paralel de putere asupra justiției. Astăzi, am urmărit cu interes dezbaterile de la CSM cu privire la magistrații acoperiți și salut curajul de a pune pe masă această problemă majoră nu doar pentru justiție, dar și pentru democrația din România. Suntem în situația în care presa prezintă informații despre influența nefastă a sistemului paralel, organizații ale magistraților cer explicații, iar în CSM se spun unele lucruri; numai președintele Iohannis, pentru a folosi o expresie bine-cunoscută, pe mai departe ”se face că plouă”. În orice stat democratic, președintele ar lua atitudine.

Adevărul este că lui Klaus Iohannis i s-au solicitat poziții publice pe această problemă pe tot parcursul mandatului său. Acum doi ani, în ianuarie 2016, Uniunea Națională a Judecătorilor din România (UNJR) îi solicita să facă lumină în problema magistraților acoperiți. Președintele a refuzat atunci și în multe alte rânduri. Acum câteva luni, Klaus Iohannis afirma că ”povestea cu statul paralel este o glumă destul de proastă”. Toate aceste tăceri sau replici nepotrivite pentru un șef de stat definesc principalul eșec al mandatului președintelui Iohannis și îl deconspiră ca om al sistemului paralel, de care vrea să beneficieze pentru a câștiga încă cinci ani la Cotroceni.

Principala evaluare pe care românii o vor face mandatului președintelui Iohannis este dacă a preferat o poziție distantă și călduță de avocat și beneficiar al sistemului paralel de putere sau a avut curajul, fie și în al 24-lea ceas, să ia atitudine față de manifestările anti-democratice ale acestui sistem."