Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a minimizat luni seara tema restructurarii guvernamentale, afirmand ca reuniunea conducerii PSD a avut doua principale teme: desemnarea noului ministru al Apelor si data urmatorului comitet executiv al partidului, care va fi organizat la sfarsitul acestei luni, la Iasi. Dragnea a precizat insa ca orice eventuala restructurare guvernamentala trebuie discutata mai intai cu "partenerii de la ALDE", deoarece acest lucru presupune schimbarea structurii Guvernului si un vot in Parlament.

Liviu Dragnea si Mihai TudoseFoto: AGERPRES

"Decizia finala a restructurarii Guvernului cred eu ca ar trebui sa fie luata in coalitie. Decizia e de propunere si, fiind inca un guvern politic, cred ca PSD si ALDE trebuie sa aprobe un posibil proiect de restructurare pentru a avea garantia ca se voteaza in Parlament. O astfel de decizie trebuie sa vina in Parlament. Nu poate fi prezentata inainte de a exista un gir politic in coalitie, pentru a avea garantia ca avem majoritate", a spus seful PSD, la intrebarile ziaristilor.

El a negat si existenta unor disensiuni cu premierul Mihai Tudose, afirmand ca, din punctul sau de vedere, nu exista "nicio tensiune" cu seful Guvernului.

"Din partea mea, toate bune, o relatie neschimbata ca si inainte de noul guvern, eu nu am nicio problema", a sustinut Liviu Dragnea.

HotNews.ro a transmis LIVE TEXT declaratiile lui Liviu Dragnea:

  • Propunerea pentru ministerului Apelor este senatorul Ioan Denes
  • Urmatorul CEx se va organiza in 29 - 30 - 31 ianuarie, la Iasi, unde vom face si intalnirea cu grupurile parlamentare

Intrebari:

Sunteti de acord cu restructurarea Guvernului?

Eu sunt de acord cu ce am spus eu in mai multe randuri anul trecut. In ianuarie trebuie facuta o analiza a modului cum functioneaza fluxul deciziilor in ministere si care sunt masurile care pot face ca in 2018 actul de guvernare sa fie si mai bun.

Ca una dintre masuri poate fi o restructurare a Guvernului, o remaniere, am mentionat asta. Ce s-a discutat azi e ca vom face o discutie poate la CEx-ul urmator.

Trebuie sa discutam si cu partenerii de la ALDE, pentru ca restructurarea Guvernului necesita un vot in Parlament.

Foarte multi colegi au venit cu pareri, idei, ganduri, nu s-a facut un CEx pentru analiza ministerelor. Pentru asa ceva e nevoie de o perioada mult mai lunga.

Speram sa primim si evaluarea pentru secretarii de stat.

Exista o tensiune cu Mihai Tudose?

Din partea mea categoric nu.

Despre scrisoarea lui Niculae Badalau:

Sa va spun cu sinceritate, eu am apucat sa ma uit putin pe ea, dar nimeni nu a putut sa o analizeze. E un document bun, care va face parte dintr-un document propus pentru a fi adoptat la CEX-ul de la sfarsitul lunii pentru activitatea partidului, infiintarea departamentelor, despre modul cum o sa functionam si sa ne organizam in 2018.

E un document bun, un punct de vedere al dlui Badalau si or sa mai fie si alte documente si propuneri.

Dupa pararea mea, nu, este partidul politic din Romania care a avut cele mai multe sedinte de CEx. O sa spun la CEX-ul de la Iasi de ce nu au existat reuniuni ale Biroului Permanent.

O sa fie reuniuni ale Biroului Permanent saptamanal

Reforma administrativ-teritoriala implica cateva componente. Una implica descentralizarea si s-a cerut ministrilor din primavara sa vina cu propuneri de descentralizare. Din pacate, ministrii nu au venit cu propuneri serioase, ba dimpotriva, faceau fundamentari ca nu se poate. E un obiectiv politic pe care o sa il propun la Iasi. A doua componenta e regionalziarea, care nu poate fi facuta decat prin modificarea Constitutiei

S-a format o coalitie care se opune dvs?

Nu. Dvs nu ati avut totusi informatii din CEX-ul de azi? Ma mira

Se modifica modul de alegere a presedintelui partidului?

Cred ca ar fi un pas inapoi. A fost o propunere avansata de Victor Ponta, sustinuta de mine, si cred ca ar fi un pas inapoi, pentru ca ii da presedintelui partidului o legitimitate foarte mare.

Eu le-am spus colegilor mei azi ceva ce consider foarte important: romanii asteapta de la noi nu discutii interne despre statut, asteapta sa vada daca si in 2018 continuam sa adoptam masurile guvernamentale si legile care le fac viata mai buna si le aduc bunastare. Eu le cer in continuare ca pe asta sa ne focusam in primul rand. Nu cred ca intereseaza marea masa a cetatenilor daca noi facem un congres. Ii intereseaza daca propunerile de guvernare vor fi puse in aplicare.

Despre statul paralel si destructurarea sa

Pas cu pas.

Nu am inteles de ce a fost atata agitatie inainte de acest CEX, a fost un CEX simplu in care s-au adoptat cele doua masuri.

Despre congres pentru stabilirea candidatului la prezidentiale in aceasta vara

Ar fi o mare greseala, in trei luni dispare.

Despre cererea autonomiei teritoriale pentru Tinutul Secuiesc

E neconstitutional si de nenegociat.

Despre politisitul acuzat de pedofilie

E o intamplare foarte grava. Trebuie sa vedem cine trebuia sa verifice periodic aceste lucruri, poate ar trebui sa se faca o analiza serioasa a conducerii Politiei Romane, poate trebuie sa se faca mai demult

Nu stabilesc eu asta, e treaba Guvernului.

Despre plecarea lui Radu Mazare din tara

Nu vreau sa comentez eu asta.

Despre legile Justitiei

Vorbim de directive europene care trebuie adoptate, despre decizii ale CEDO. Sunt in comisie si lucreaza, ati vazut foarte bine.

Nu pot fi de acord dintr-un motiv foarte simplu, e o decizie a CCR care interzice o astfel de modificare.

Despre relatia cu Tudose

Din partea mea, toate bune, o relatie neschimbata ca si inainte de noul guvern, eu nu am nicio problema.

Eu nu sunt nervos.

S-au facut erori in actul de guvernare?

Asta discutam la Iasi

Alegerile prezidentiale sunt peste doi ani de zile. Nu discutam acum. Oricum candidatul la prezidentiale va fi desemnat intr-un Congres, se pune problema cand. Eu cum am gestionat ultimii doi ani am alta parere, nu de acum. Vom discuta mai tarziu de cine ar putea fi candidatii la prezidentiale

Regretati ca nu ati mers cu propunerea de premier in fata Congresului?

Nu.

Eu am spus de mai multe ori, dincolo de guvern, de presedinti de partide, de partid, cel mai important pentru romani e programul de guvernare. Faptul ca programul de guvernare pe 2017, cea mai mare parte, a fost pus in practica e un lucru bun si asta conteaza.

Despre revocarea lui Kovesi

Nu am vorbit. Am inteles ca dl Toader a fost in concediu inainte de sarbatori

Despre rezolutia UDMR privind Tinutul Secuiesc

Am avut opinii diametral opuse in unele cazuri si cu ALDE, asta nu inseamna ca nu am putut avea colaborare.

Dl Tariceanu m-a sunat acum doua zile si m-a intrebat despre ce e vorba. Am spus ca nu se pune problema sa luam o decizie azi, e nevoie de o discutie serioasa in coalitie. Maine ma vad cu dumnealui, sa vedem daca e dispus sa facem si o coalitie.

Decizia finala a restructurarii Guvernului cred eu ca ar trebui sa fie luata in coalitie.

Decizia e de propunere si, fiind inca un guvern politic, cred ca PSD si ALDE trebuie sa aprobe un posibil proiect de restructurare pentru a avea garantia ca se voteaza in Parlament. O astfel de decizie trebuie sa vina in Parlament. Nu poate fi prezentata inainte de a exista un gir politic in coalitie, pentru a avea garantia ca avem majoritate.