Hotararea adoptata in luna decembrie de Consiliul Local Arad, la propunerea primarului Gheorghe Falca, privind cresterea unor taxe si impozite locale in 2018 a fost atacata in contencios administrativ de USR Arad, ai carei lideri afirma ca nu au fost respectate conditiile legale privind transparenta decizionala, proiectul fiind publicat doar noua zile in loc de 30, inainte de a fi supus votului alesilor.

USR Arad a anuntat, luni, ca a atacat la instanta de contencios administrativ hotararea Consiliului Local nr. 511/21.12.2017, prin care in Arad sunt majorate cu 25% impozitele pe locuintele persoanelor fizice si cu aproximativ 5% cele pe terenuri.

"Adoptarea acestui act de catre administratia locala aradeana s-a facut cu incalcarea flagranta a legii numarul 52/2003 privind transparenta decizionala in administratia publica. Aceasta lege impune autoritatilor administratiei publice, conform prevederilor articolului 7, obligatia de a afisa pe site-ul si la sediul propriu proiectul de hotarare, cu cel putin 30 de zile lucratoare inainte de a fi supus spre avizare si apoi adoptat. In cazul de fata, proiectul a fost afisat in data de 08.12.2017 si a fost adoptat cu multa graba, dupa numai 9 zile lucratoare, pe 21.12.2017", precizeaza un comunicat al USR.

Conform sursei citate, masura cresterii unor obligatii ale populatiei catre bugetul local "plaseaza Aradul intre municipiile cu cele mai ridicate impozite din Romania si este total nejustificata in conditiile in care gradul de utilizare al veniturilor colectate la bugetul local este deosebit de redus, primaria si institutiile arondate cheltuind pe primele 11 luni ale lui 2017 cu 130 de milioane mai putin decat veniturile incasate".

"Ne vom opune acestei initiative a edilului-sef, aradenii nu trebuie sa scoata mai multi bani din buzunar pentru a-i da unei administratii ineficiente si risipitoare. Legat de modul de adoptare a acestor majorari de taxe, primarul Aradului fie nu cunoaste legea, fie o incalca cu buna stiinta. Pe fondul problemei, trebuie spus ca numeroase alte municipii au luat fata Aradului, administrand eficient impozite aflate la jumatate fata de ceea ce platim noi", afirma, in comunicat, deputatul USR Sergiu Vlad.