​Articol actualizat

VIDEO UDMR si celelalte doua partide maghiare cer autonomia teritoriala pentru Tinutul Secuiesc si un statut administrativ special pentru regiunea Partium. Kelemen Hunor: "E nevoie de amendarea Constitutiei"

de Red. Stiri     HotNews.ro
Luni, 8 ianuarie 2018, 14:20 Actualitate | Politic


Kelemen Hunor
Foto: Agerpres
 documente
Liderii celor trei partide ale comunitatii maghiare din Romania, UDMR, PCM si PPMT, au semnat luni la Cluj o declaratie comună prin care cer autonomie teritoriala, locala si culturala, transmite Agerpres. Kelemen Hunor, presedintele UDMR, a anuntat ca "e nevoie de o amendare a Constitutiei", dat fiind ca legea fundamentala nu permite autonomia teritoriala.


Rezolutia comuna cere "autonomie teritoriala" pentru Tinutul Secuiesc, cu aparitia unui organism de decizie cu "competente legislative si executive". Rezolutia mai cere ca administratia Tinutului Secuiesc sa aiba la baza structura fostelor Scaune Secuiesti (forma de administrare din trecut).

Rezolutia UDMR, PCM si PPMT cere si "crearea statutului special administrativ, bilingv al regiunii Partium" (regiunea care cuprinde parti din judetele Bihor, Satu Mare si Salaj).

Liderii celor trei partide maghiare anunta ca vor depune in Parlament proiecte de legi pentru realizarea diferitelor forme de autonomie.

UDMR, PCM si PPMT au ales pentru semnarea controversatei rezolutii comune anul 2018, in care Romania celebreaza o suta de ani de la Marea Unire. Tot in acest an, in luna martie, in Ungaria au loc alegeri parlamentare. Fidesz, partidul condus de Viktor Orban, care are o influenta majora asupra agendei UDMR, mizeaza pe atragerea cat mai multor voturi de la maghiarii din Romania care au dubla cetatenie. O radicalizare a cetatenilor maghiari din Romania, prin tensionarea relatiilor cu majoritatea romana, poate fi decisiva pentru mobilizarea acestora la vot.

Cele mai importante puncte din Rezolutia comuna a UDMR, PCM si PPMT:

 • Păstrarea și perpetuarea identității noastre naționale, dezvoltarea culturii maghiare și existența noastră ca o comunitate numeric minoritară, dar cu drepturi depline, pot fi asigurate doar prin instituția autonomiei.
 • Maghiarii din Transilvania trăiesc în situații interetnice diferite, au posibilități, proiecte și viziuni  diferite și, din aceste motive, au nevoie de forme de autonomie diferite: autonomie regională pentru maghiarii din Ținutul Secuiesc, autonomie administrativă pentru localitățile unde populația maghiară este majoritară si autonomie culturală pentru toți maghiarii din România.
 • Considerăm că autonomia teritorială a Tinutului Secuiesc trebuie să se concretizeze ca o regiune autonomă în limitele sale istorice. Organismul său de decizie ar trebui să aibă competențe legislative și executive regionale în domeniul educației, culturii, informării, economiei, dar și domeniul funcționării propriului aparat de administrație publică. În ceea ce privește  statutul  limbii  maghiare în regiune, acesta ar trebui să fie egal cu cel al limbii române. Credem că administrația Ținutului Secuiesc poate fi eficientă și va servi interesele cetățenilor, dacă are la bază structura fostelor Scaune Secuiești, ținându-se cont de schimbările care au avut loc de atunci.
 • Instituțiile autonomiei vor fi create cu respectarea valorilor fundamentale și a regulilor democratice.
 • Crearea statutului special administrativ, bilingv al regiunii Partium, unde trăiește mai mult de o treime a comunității maghiare din Transilvania, reprezintă obiectivul nostru comun.
 • Autonomia culturală înseamnă autoadministrare pentru toți maghiarii din România în domeniul educației, informării publice precum și în domeniile esențiale de păstrare și perpetuare a identității naționale și a culturii. Autonomia culturală este un drept fundamental al comunității. Recunoașterea ei prin lege și crearea unui sistem instituțional este singura soluție viabilă pe termen lung pentru a asigura comunităților maghiare care trăiesc în minoritate numerică în diferitele regiuni ale Transilvaniei, uneori în comunități dispersate, păstrarea identității naționale și prosperitatea pe pământul natal.
 • Depunem eforturi ca, în baza valorilor fundamentale și a obiectivelor formulate de comun acord, în interesul creării cadrului legislativ necesar realizării diferitelor forme de autonomie, să fie înaintate și adoptate în Parlament propuneri de acte normative care se bucură de cel mai amplu sprijin politic și social posibil.

Context:

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat într-o conferinţă de presă susţinută alături de liderii celorlalte două formaţiuni, Biro Zsolt (Partidul Civic Maghiar  - PCM) şi Szilagyi Zsolt (Partidul Popular Maghiar din Transilvania - PPMT), că există trei feluri de autonomie pe care o revendică - teritorială, locală şi culturală, despre care ar vrea să discute cu majoritatea românească în acest an al Centenarului Marii Uniri şi să fie legiferate.

"E nevoie de o amendare a Constituţiei. Constituţia, în acest moment, nu recunoaşte o altă formă de organizare teritorială decât judeţul, comunele, municipiile şi oraşele, nu regiunile şi nu alte forme. Din acest punct de vedere, e nevoie de o amendare a Constituţiei, aşa cum am propus noi în 2013", a declarat preşedintele UDMR, citat de Agerpres.

"Cu majoritatea românească şi prin dialog putem găsi acele rezolvări, acele modalităţi legislative, administrative prin care dezideratele comunităţii maghiare din Ardeal, din România, pot fi îndeplinite. Vorbim de trei tipuri de autonomie: autonomie regională sau teritorială, cum se spune (...), autonomie locală pentru acele comunităţi care trăiesc în condiţii interetnice şi autonomie culturală în primul rând pentru diaspora, dar este valabil şi pentru celelalte comunităţi, inclusiv din secuime. Aceste trei forme de autonomii trebuie la un moment dat, noi spunem cât mai repede, dacă s-ar putea în 2018, discutate cu majoritatea românească şi codificate din punct de vedere legislativ", a spus Kelemen Hunor, potrivit Agerpres.

Hunor a adăugat că pentru autonomia culturală există un proiect de lege depus în parlament, însă pentru celelalte două tipuri e nevoie de modificarea Constituţiei.

"Acum 28 ani, în primul program al UDMR a fost trecut un deziderat cu care (...), indiferent ce s-a întâmplat, cu toţii am fost de acord. Aceste deziderat a apărut mai târziu şi în programele partidelor înfiinţate ulterior. (...) Noi credem că, în acest moment, cu ocazia aniversării a 25 de ani de la Declaraţia de la Cluj, este un moment important să reiterăm acele deziderate, să vorbim despre acele forme de autonomie care, în concepţia noastră, vor asigura cadrul instituţional pentru a păstra identitatea naţională, etnică, culturală în România, pe pământul natal şi de a contribui la dezvoltarea societăţii din România la modul general. (...) În anul Centenarului noi am propus şi propunem un dialog cu majoritatea românească, este un moment bun să vorbim despre promisiunilor de la Alba Iulia de acum 100 de ani", a subliniat Kelemen Hunor.

Vezi mai jos imagini VIDEO de la conferinta de presa (clik aici pentru varianta pe mobil):

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

6610 vizualizari

 • +30 (34 voturi)    
  Si ei, ca hotii! (Luni, 8 ianuarie 2018, 14:28)

  neagoe [utilizator]

  Mafioti ai lemnului, Uniti-va!
 • +5 (19 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Luni, 8 ianuarie 2018, 14:31)

  [anonim]

 • +21 (25 voturi)    
  Cam greu de crezut ca... (Luni, 8 ianuarie 2018, 14:53)

  Cataleya [utilizator]

  ...in cazul in care se va decide modificarea Constitutiei, 15 milioane de romani vor vota in favoarea unui milion de maghiari.

  Cu toate ca multor baroni politici le-ar conveni aceasta modificare pt ca le-ar da si lor dreptul sa ceara autonomii regionale (Vrancea, Teleorman, Caracal, Cuca Macaii ). Ei oricum se comporta pe mosiile lor ca niste imparati, doar ca le lipsesc sceptrul si coroana.
 • +26 (28 voturi)    
  musiu (Luni, 8 ianuarie 2018, 15:01)

  sim12345 [utilizator]

  lasa tristetile istorice si vezi ce poti face pt tara in care te-ai nascut si in care o sa mori

  sunteti obsedati de autonomia asta iluzorie... sa iti intre bine in cap: nu o sa aveti nicodata asa ceva

  mai ia o pauza cu framantarile astea imperialo-romantico-elegiace, daca vrei sa faci ceva util pune frana hotilor din udemere.. .eventual adu-l pe ala fugit in ungaria in fata legii
  • +11 (17 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Luni, 8 ianuarie 2018, 15:23)

   [anonim] i-a raspuns lui sim12345

   • +3 (9 voturi)    
    buna idee (Luni, 8 ianuarie 2018, 16:30)

    2304 [utilizator] i-a raspuns lui

    Eu va sustin 100% mai ales cu nepermiterea dublei cetatenii. Mai sunt si alte state unde functioneaza aceasta regula. Asa incat ori voteaza aici ori dincolo, dar asa nu-i mai convine nimanui, nici udmr, nici lui Orban. Batalia se da pentru voturi oricum. Orban va castiga alegerile cu voturile maghiarilor din Romania.
    • +1 (1 vot)    
     Dubla cetatenie (Miercuri, 10 ianuarie 2018, 19:05)

     Brici [utilizator] i-a raspuns lui 2304

     nu cred ca poate fi interzisa, avem si noi basarabenii nostri si ar fi selectiv. Iar astia de la UDMR stiu asta si pluseaza. Au ajuns la un tupeu fara margini, deci ceva masuri trebuie luate cat mai repede.
 • +11 (17 voturi)    
  a (Luni, 8 ianuarie 2018, 15:38)

  adrian67 [utilizator]

  Puteti avea autonomie la voi in curte. Pe strada v-as da tot atata autonomie cata dati voi in Ungaria celorlalte etnii.
 • -7 (11 voturi)    
  mda (Luni, 8 ianuarie 2018, 15:42)

  Jesuis.PasCharlie [utilizator]

  Unii stiu sa faca lobby :

  http://www.hotnews.ro/stiri-esential-21289044-ambasadorul-sua-fotografiat-steagul-tinutului-secuiesc.htm

  Altii isi balacaresc continuu propria tara si concetatenii.
  ( slow,slow,very slow sad clap ...)
 • +3 (9 voturi)    
  le dai un deget si ei vor ambele maini! (Luni, 8 ianuarie 2018, 16:01)

  CIP03 [utilizator]

  Pe modelul lor si romanii din Italia, Spania acolo unde sunt majoritari pot cere autonomie in viitor nu? Daca sunt sate unde populatia romana e majoritara, de ce nu? Inca locuiesc multi Romani in zona aia din mijlocul Romaniei, nu poti cere autonomie, eu stiu un sat in zona aia unde locuiesc 90% romani, si ei nu vor sub nicio forma sa se desparta de Romania. Ce veti face cu ei daca printr-o minute chiar veti obt, autonomie, va duceti cu tancurile peste Romani? Maghiarii au venit in vizita in Romania si tot in vizita au ramas, in maxim 100 ani vor fi complet asimilati pentru ca nu reprezinta o majoritate absoluta, multi deja au plecat in patria mama Ungaria, acolo unde le este locul.
  • -8 (16 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Luni, 8 ianuarie 2018, 16:21)

   [anonim] i-a raspuns lui CIP03

   • +2 (4 voturi)    
    Si cei din Donbas vor autonoimie . . . (Luni, 8 ianuarie 2018, 19:28)

    ty [utilizator] i-a raspuns lui

    si aia "traiesc acolo dintodeauna si bunicii bunicilor lor tot acolo au trait , e pamantul lor stramosesc"
    Ce zici le este azi mai bine, le va fi in viitor? Le vor fi recunoscatori cei ce azi se folosesc de naivitatea lor? Ii vor uita rapid fie ca-si realizeaza obiectivele politice fie ca nu. Cei ce vor purta sechelele faptelor de azi vor fi doar cei ce "traiesc acolo dintodeauna . . ." Ei sunt perdantii certi mereu.
    Cred ca izolarea elevilor maghiari in scoli separate este o prostie a liderilor politici maghiari. Recunosc ca aceasta izolare le convine liderilor lor politici deoarece ii pot manipula mai usor de mici,
   • 0 (4 voturi)    
    ungur hot (Luni, 8 ianuarie 2018, 20:36)

    CIP03 [utilizator] i-a raspuns lui

    Bunicii meu au pamant acolo si primariil cu oameni locului au facut smecherii in acte si acum ma judec sa obtin ce este al MEU. Asa aveti voi pamant si paduri acolo prin HOTIE!
   • 0 (0 voturi)    
    Nu v-am dat (Miercuri, 10 ianuarie 2018, 19:08)

    Brici [utilizator] i-a raspuns lui

    V-ati luat cu forta
 • +6 (12 voturi)    
  serios... (Luni, 8 ianuarie 2018, 16:12)

  IonIonescuDeLaBrad [utilizator]

  Pe astia nu-i scoate nimeni in afara legii?
 • +8 (16 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Luni, 8 ianuarie 2018, 16:13)

  [anonim]

 • +9 (15 voturi)    
  este nevoie, da.. (Luni, 8 ianuarie 2018, 16:33)

  CRMS [utilizator]

  dar pentru ca partidele pe baze etnice sa fie desfiintate.
  Totodata sa fie desfiintate si sinecurile din Parlament pentru reprezentantii minoritatilor.
  Mai ales dupa ce UDMR precum si alte minoritati au facut pact cu toi borfasii din Parlament.
 • +4 (8 voturi)    
  Daca insista pe calea asta (Luni, 8 ianuarie 2018, 17:43)

  Altiro [utilizator]

  in viitor il vom vedea pe Hunor, daca nu la Budapesta, pe la Bruxelles, alaturi de Carles Puigdemont, visand autonomii fara numar..
 • +4 (6 voturi)    
  Sunteti bineveniti (Luni, 8 ianuarie 2018, 18:15)

  daldepsd [utilizator]

  ... sa coexistati in Romania. Vorbiti limba materna, aveti drepturi culturale si educationale de mult timp, chiar din vremea comunismului.
  Totusi, sa fim rationali, tara se numeste Romania, cetatenii sai se numesc romani si sunt foarte toleranti, incat par ca dorm in multe situatii. Doar par; si isi iubesc fratii din alte etnii, care traiesc asa cum traiesc si ei aici, pacaliti de nemernicia politicianista. Aici e problema, astia ar trebui sa-si piarda cetatenia, nu sunt demni de ea. Nu mixati sentimentele etnice cu nemultumirea ce decurge din proasta guvernare.
 • +3 (3 voturi)    
  carja PSD-ALDE (Luni, 8 ianuarie 2018, 18:31)

  revo [utilizator]

  Totusi nu putem sa nu-i apreciem pe unguri pentru fidelitatea fata de partenerii lor de afaceri, politice si nu numai: ori de cate ori PSD e la stramtoare, pac, la Razboiu, apare si UDMR cu niste blablaieli amenintatoare, pentru abaterea atentiei. Da, prietenul la nevoie se cunoaste, iar PSD-ALDE pot conta pe acest nepretuit partener-complice la rele.

  Noi om ajunge vreodata sa intram in legalitate si sa se termine cu aceasta formatiune de crima organizata, UDMR, o uniune culturala, pe criterii etnice, ce nu are ce sa caute in randul partidelor politice si in niciun caz nu are ce sa caute in Parlament? Absolut toata legislatia de dupa 1989 este in afara legii, trebuie refacuta in totalitate, semnata si votata inca o data strict de partidele politice, nu de un ansamblu folcloric de ceardas.
 • +1 (5 voturi)    
  mai (Luni, 8 ianuarie 2018, 19:24)

  nahir [utilizator]

  draghe hunore, tu vrei neaparat sa te vezi cu Vlad Tepes, nu?
  • +2 (2 voturi)    
   Daca taceai (cu Vlad Tepes) (Marţi, 9 ianuarie 2018, 0:51)

   Rahan5 [utilizator] i-a raspuns lui nahir

   filosof ramaneai. Se pare ca mama lui Vlad Tepes era nobila unguroaica din Transilvania + faptul ca toate cele 3 neveste ale lui Vlad Tepes aveau origini unguresti :
   1) Cneajna Bathory,
   2) Jusztina Szilagyi
   3) Ilona Nelipic, verișoară a lui Matei Corvin.
   Matei Corvin era ungur dupa mama.
   • 0 (0 voturi)    
    Aberatii unguresti (Miercuri, 10 ianuarie 2018, 20:33)

    Brici [utilizator] i-a raspuns lui Rahan5

    Mama lui Vlad a fost romanca. Vlad Dracul (tata lui Tepes) a avut 2 sotii - Anastasia cu care avut doi copii: Mircea si Vlad (Tepes). Si Marina, fiica a domnitorului moldovean Alexandru cel Bun, cu care a avut tot doi copii: Radu (cel Frumos) si Alexandra.

    Iar Vlad s-a casatorit cu o nepoata a reginei Poloniei si cu o unguroaica din familia lui Matei Corvin doar de forma (ca suzeran), restul sunt mituri exacerbate de istoriografia magiara. Femeia draga lui era defapt o sasoaica din Brasov, cu care a avut 5 copii
 • +2 (2 voturi)    
  pacaleala (Luni, 8 ianuarie 2018, 20:43)

  CIP03 [utilizator]

  Atentie sa nu fie o smecherie la mijloc. Vor sa schimbe subiectul ACUM cand legile justitiei trebuie promulgate. UDMR a aruncat momeala, noi o muscam si legea justitei va trece pentru ca noi vom discuta ceva ce nu se va intampla niciodata!

  Au vazut si ei ce s-a intamplat in Spania, nu s-a bagat nimeni, deci stiu ca nu au nicio sansa sa obtina ceva in conditiile in care pe acel pamant INCA mai locuiesc Romani cu 100% ADN Romanesc! Ce se va intampla cu ei? Devin minoritari intr-o tara cu autonomie maghiara? Daca vor autonomie sa se duca in ungaria caci vor avea din belsug!
  Dragnea trebuie judecat pentru tradare, uite unde duce hotia unui om, uite cum un om pentru a scapa de puscarie bata palma cu un partit care uraste Romania, poate duce pana la ruperea unei tari, sacrificam o tara pentru dragnea?
 • +1 (1 vot)    
  Eu mai vad si altfel lucrurile (Marţi, 9 ianuarie 2018, 12:42)

  dekar [utilizator]

  Toata fornaiala asta cu autonomia-n sus si-n jos care nu mai e ,de departe,nicicum o noutate,vine sa ne sfaraie prin urechi intr-un moment in care (ehe,nu se stie) marele partid de guvernamant si-a aratat intentia,fie ea si usor iluzorie,de a modifica structura guvernamentala prin reducerea numarului de ministere.Deci,hai sa maraim pe o tema veche, ca poate ne pica si noua ceva ! Ca doar cu vreo 16 ministere cu tot cu secretarii lor de stat,manariile ,recompensarile si nepotismul lucrand la greu,e mai dificil sa prinzi ceva.
 • -1 (1 vot)    
  articolul pare a fi agitprop (Marţi, 9 ianuarie 2018, 20:26)

  koku [utilizator]

  ...deci primul și poate singurul punct important pentru o dezbatere așa de superficială, condusă de sentimente primitive:
  1. Ţinutul Secuiesc se constituie ca o regiune autonomă având personalitate juridică ÎN CADRUL STATULUI UNITAR ȘI INDIVIZIBIL ROMÂNIA (repet: ÎN CADRUL STATULUI UNITAR ȘI INDIVIZIBIL ROMÂNIA, încă odată: ÎN CADRUL STATULUI UNITAR ȘI INDIVIZIBIL ROMÂNIA; mai hai odată: ÎN CADRUL STATULUI UNITAR ȘI INDIVIZIBIL ROMÂNIA...poate acuma începe să fie inteligibil așa că hai să repetăm: ÎN CADRUL STATULUI UNITAR ȘI INDIVIZIBIL ROMÂNIA, dacă nici acuma nu se înțelege că toată nebunia asta s-ar întîmpla ÎN CADRUL STATULUI UNITAR ȘI INDIVIZIBIL ROMÂNIA, atunci pacea să fie cu Dumneavoastră), pe baza principiilor autonomiei locale garantate de Constituţie şi prezentului statut, cuprinzând unități administrative din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş. (sic - preluat din ”Statutul Special al Ţinutului Secuiesc din România Preambul” - google vă e prieten)
  #nosaplecamhaha
  ecuația e simplă: autonomia nu = independență
 • 0 (0 voturi)    
  Partidele maghiare semnatare pot fi dizolvate (Vineri, 12 ianuarie 2018, 11:55)

  Confidias [utilizator]

  Acordul semnat de cele trei partide ale etniei maghiare este dovada scrisa pe baza careia se poate solicita dizolvarea UDMR, PCM si PPMT, in temeiul art.46 din Legea nr.14/2003 - Legea partidelor politice.Ministerul Public este cel care trebuie sa sesizeze instantele competente.Urez succes d-lui Augustin Lazar in aceasta chestiune.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by