Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, s-a declarat joi, nemultumit de modificarea celor trei legi ale justitiei, adoptate de Parlament, el sustinand ca "Mi-as fi dorit o reforma mai ampla si mai curajoasa. Ceea ce s-a facut un minim necesar in conditiile unei presiuni publice care denota putina cunoastere."

Calin Popescu TariceanuFoto: Agerpres

Tariceanu a adaugat ca "Foarte multi isi doresc intarirea statului represiv si nu tin cont de drepturile si libertatile cetatenesti, caracteristice unei societati democratice si liberale. Asta inseamna pana la urma un stat liber, democratic. Uitati-va ce se intampla la noi in Romania: deciziile CCR sunt nesocotite de procurori, care au un soi de impunitate si nu raspund in fata nimanui. Cum putem sa avem incredere in justitie? Credeti ca in Statele Unite indrazneste un procuror sa nu se prezinte in fata Parlamentului? Acolo si presedintele se prezinta. In fond, deciziile lor vizeaza viata oamenilor, destinele lor si nu te poti juca."

Cel de-al treilea proiect PSD-ALDE din pachetul legilor justitiei, de modificare a Legii 317 privind organizarea Consiliului Superior al Magistraturii, a fost adoptat joi de plenul Senatului, in calitate de camera decizionala, si merge la promulgare sau la un eventual control de constitutionalitate. Proiectul a trecut cu 81 voturi "pentru" si 28 "impotriva", iar votul a fost dat in timp ce senatorii USR fluierau.