Proiectul de lege al UDMR prin care se infiinteaza Liceul Teologic Romano-Catolic in Targu-Mures, cu invatamant primar, gimnazial si liceal, a fost adoptat de Camera Deputatilor, cu 172 voturi "pentru", 62 "contra" si 8 abtineri, dupa ce a primit raport in comisia de invatamant miercuri, intr-o sedinta cu scandal. Proiectul merge la Senat, care este camera decizionala.

In comisia de invatamant s-a votat un amendament pentru a se clarifica faptul ca liceul va functiona in corpul B din aceeasi curte in care se afla Colegiul Unirea si unde de altfel a functionat Liceul Romano-Catolic pana cand a fost desfiintat.

Proiectul a fost votat si de cei de la USR, care au precizat ca nu au facut "troc politic".

"Am votat astazi pentru infiintarea Liceului Romano-Catolic din Targu Mures. La Targu Mures, de 27 de ani, se voteaza etnic, toate partidele, fie ca au fost romanesti sau maghiare, au obtinut voturi in urma unui discurs iresponsabil, extremist pe alocuri. Am vazut astazi in plen anumite manifestari de acest gen. Vreau sa transmit un mesaj de echilibru. S-a spus astazi in plen ca se intampla lucruri care nu sunt in regula la Targu Mures. Nu. La Targu Mures romanii si maghiarii traiesc impreuna si am votat astazi pentru acei copii care vor sa mearga la scoala", a precizat Lavinia Cosma, deputat USR de Mures, la Parlament, potrivit Agerpres.

Potrivit deputatei, situatia in care s-a ajuns astazi in Parlament este o consecinta a faptului ca cei din UDMR nu au reusit, pe plan local, sa infiinteze acest liceu.

"Conform legii, ei au dreptul la invatamant confesional. Faptul ca suntem responsabili si ne intereseaza ca orice copil din tara asta sa mearga la scoala nu inseamna ca suntem mai putin romani, nu inseamna ca nu ne intereseaza ce se intampla in Romania, ci pur si simplu cred ca in 2017 este vremea sa facem un pas inainte, sa avem un discurs echilibrat. (...) Faptul ca noi, cei de la USR, am votat pentru este un mesaj educational pentru ca acei copii trebuie sa aiba o rezolvare si da, nu ar fi trebuit sa ajunga aceasta initiativa in Parlament, ci ar fi trebuit rezolvata local. (...) Din punctul nostru de vedere, noi nu avem de-a face cu niciun troc politic. Daca exista intr-adevar acest troc intre PSD, ALDE si UDMR, sa le fie rusine. Interesul nostru este ca acei copii sa mearga la scoala", a explicat Lavinia Cosma.

Citeste aici ce prevede proiectul

De precizat ca Senatul a adoptat la inceputul lunii, in calitate camera decizionala, un proiect de lege in care a fost strecurat un amendament apartinand UDMR ce prevede, fara ca unitatile de invatamant cu predare in limbile minoriatilor nationale pot fi infiintate si de Parlament si autoritatile locale si judetene, dar si de cultele recunoscute prin lege.

Acest proiect se afla acum la presedintele Klaus Iohannis si nu a fost inca promulgat.

Presedintele PSD Liviu Dragnea declara in luna septembrie ca situatia de la Liceulul Teologic Romano-Catolic, desfiintat prin hotarare judecatoreasca in vara, va fi rezolvata prin HG sau Lege, iar, in schimb, premierul Ungariei Viktor Orban a promis afirmarea sustinerii din partea maghiara a candidaturii Romaniei la OECD.