O petitie online initiata de catre comunitatea Declic indreptata impotriva modificarilor facute de Parlament la Legile Justitiei si modificarile propuse a fi aduse Codului Penal si de Procedura Penala a strans, pana joi dimineata, circa 118.000 de semnaturi.

Petitia 'Toti pentru Justitie'Foto: Captura de ecran

Petitia, care contine si un text adresat catre Parlamentul Romaniei, presedintii celor doua Camere, dar si presedintelui Romaniei, a strans deja, pana joi dimineata in jurul orei 11:00, peste 118.000 de semnaturi.Vezi aici Petitia.

"Sistemul de justitie romanesc este sub asalt. Da, el nu este perfect, insa in ultimii 10 ani s-a imbunatatit constant. In 2016, instantele de judecata au condamnat definitiv un numar de 879 inculpati doar pentru fapte de coruptie (de la europarlamentari la ministri, deputati, prefecti sau primari). Dar acum, daca propunerea de modificare a legilor justitiei va fi adoptata, riscam sa pierdem tot ce am construit", se arata in textul petitiei.

Autorii semnaleaza si graba cu care legislativul a realizat modificarile. "Legile 303, 304 si 317, cele care sunt denumite, la pachet, Legile Justitiei reglementeaza cateva probleme sensibile pentru cei cercetati sau condamnati de fapte de coruptie", se arata in petitie.

"Daca acest pachet de legi va fi adoptat de Parlament ar insemna un dezastru pentru Romania si cetatenii ei. Ne putem lua adio de la o justitie independenta. Dar nu suntem singuri in aceasta lupta. De la Magistrati la Presedinte si Comisia Europeana, cu totii s-au pozitionat impotriva acestor legi. Este momentul ca fiecare dintre noi sa actioneze si sa nu legitimeze incercarea coruptilor de a controla Justitia", mai scriu autorii.

In adresa catre Paralment, textul petitiei justifica demersul prin faptul ca "peste 4000 de magistrati, CSM, DNA, DIICOT, Presedintele Romaniei si chiar Comisia Europeana au criticat dur pachetul de modificare a Legilor Justitiei. Adoptarea lui ar insemna anularea tuturor eforturilor Romaniei la transparenta si buna guvernare din ultimii 10 ani".

"Noi, cei ce v-am ales sa ne reprezentati drepturile in Parlament, va cerem sa ne respectati increderea cu care ati fost investiti. Si va mai cerem sa va disociati de interesele penalilor pentru care o justitie independenta este sinonima cu drumul scurt spre inchisoare", scrie petitia.