Peste 100 de parlamentari PSD au semnat o initiativa legislativa, inregistrata pe 20 decembrie, care prevede ca faptele savarsite de demnitari ce determina conflictul de interese sau starea de incompatibilitate sa se prescrie in termen de 3 ani. Proiectul este asumat, potrivit expunerii de motive, de deputatul PSD Catalin Radulescu, condamnat definitiv la un an si sase luni de inchisoare cu suspendare in decembrie 2016 pentru dare de mita si efectuare de operatiuni financiare ca acte de comert, incompatibile cu functia.

Catalin RadulescuFoto: Agerpres

Ce prevede proiectul:

Art. 25 se completeaza cu un nou alineat, 5:

"Faptele savarsite de persoanele aflate in exercitarea demnitatilor publice sau functiilor publice ce determina existenta conflictului de interese sau a starii de incompatibilitate se prescriu in termen de 3 ani de la data savarsirii lor."

Initiatorii propun introducerea unui termen de prescriptie a faptelor ce determina existenta conflictului de interese sau a starii de incompatibilitate, avand in vedere ca si in materie mai grava, a ilicitului penal, exista o astfel de institutie juridica, mai precis prescriptia raspunderii penale. De asemenea, nu este nici moral si nici legal ca aceste fapte sa fie imprescriptibile," sustine Radulescu in expunerea de motive.

Acesta este unul dintre cele patru proiecte initiate de Radulescu si care au aparut ca fiind inregistrate la Camera Deputatilor pe 20 decembrie. Celelalte trei sunt proiecte de modificare a legilor justitiei, despre care Radulescu a declarat dimineata ca sunt vechi de doua luni si nu stie de ce abia acum au fost publicate.

In luna mai, Radulescu a fost pus sub acuzare pentru nerespectarea regimului armelor si munitiilor, in dosarul deschis de procurorii Parchetului instantei supreme dupa ce parlamentarul a declarat ca protestatarii din Piata Victoriei ar trebui alungati cu tunurile cu apa si ca are o mitraliera AKM cu care a luptat la Revolutie, pe care este pregatit sa o foloseasca din nou.