Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a raspuns criticilor pe care i le-a adus presedintele Klaus Iohannis, spunand, miercuri seara, la Antena 3, ca intentiona "oarecum", cel putin in faza initiala a modificarilor legilor justitiei, sa aiba un dialog cu seful statului, dar, "din senin", a auzit o declaratie a presedintelui care spunea ca si-a pierdut increderea in el. Tudorel Toader a mai spus ca, intr-adevar, nu l-a cautat niciodata pe Klaus Iohannis, dar nu inseamna ca l-a evitat, el sustinand ca i se pare normal sa ramana in banca sa si de acum incolo, in limitele competentelor sale, potrivit news.ro.

Klaus Iohannis a declarat, miercuri, ca ministrul Tudorel Toader il evita. "Nu vi s-ar fi parut normal sa ma anunte si pe mine cand a demarat procedura de modificare a legilor justitiei?", a spus presedintele.

Intrebat, miercuri seara, despre aceste critici la adresa sa, Tudorel Toader a spus ca, institutional, ministrul Justitiei poate dialoga cu presedintele si ca "oarecum" intentiona sa faca acest lucru, cel putin in faza initiala a elaborarii modificarilor la legile justitiei.

"Oarecum era in intentia mea, cel putin in faza initiala a elaborarii acestor modificari, dar din senin am auzit o declaratie ca si-a pierdut increderea in ministrul Justitiei. Am luat partea buna, ca a avut incredere (...) Nu l-am cautat niciodata, dar nu inseamna ca l-am evitat, si ca am exprimat pana la uma competentele pe care le am, iar in competentele mele intra si elaborarea modificarilor la cele trei legi ale justitiei", a declarat ministrul Justitiei.

El a spus ca are convingerea ca este normal sa ramana in banca lui, in limitele competentelor sale legale si constitutionale.

"Cel cu rang mai mic nu-i propune ceva celui cu rang mai mare. Daca domnia sa ar fi considerat util sa avem o intrevedere, sigur, putea sa-mi spuna si dadeam curs. (...) Eu imi voi vedea mai departe de limitele mele de competenta", a mai afirmat ministrul Justitiei.

El a mai spus ca, atunci cand cele trei legi vor ajunge la promulgare, presedintele va putea sa isi exercite prerogativele constitutionale - sa le trimita la reexaminare si, apoi, la Curtea Constitutionala.

Intrebat despre avertismenul presedintelui ca exista riscul ca Romania sa fie sanctionata de UE, pe modelul Poloniei, ministrul Justitiei a spus ca sunt modificari legislative diferite si proceduri diferite, neputand fi comparata Romania cu situatia din Polonia.