Presedintele USR, Dan Barna, a declarat miercuri ca activarea articolului 7 al Tratatului UE impotriva Poloniei ar trebui sa fie un semnal de alarma pentru Guvernul de la Bucuresti in ceea ce priveste modificarile legilor Justitiei, sustinand ca blocarea fondurilor europene "nu e o perspectiva deloc indepartata".

Dan BarnaFoto: Agerpres

"Din pacate observam o deteriorare majora a climatului democratic in Europa de Est. Daca pana nu demult exemplele Ungariei sau Poloniei erau privite ca sperietori sau ca elemente negative ale Europei de Est, acum vedem ca si Romania se intregreaza in acest trend profund negativ si, dupa cum era de asteptat, reactia Comisiei Europene si Uniunii Europene nu intarzie sa apara (...) Ceea ce s-a intamplat astazi pentru Polonia ar trebui sa fie un avertisment foarte dur pentru Guvernul Romaniei, (...) actuala guvernare pare sa duca Romania exact in aceeasi directie si o duce cu un elan si cu o viteza aproape superioara celei reusite in Polonia. De aceea exista un risc major ca actuala majoritate - Liviu Dragnea si PSD-ul sa ne scoata efectiv din Uniunea Europeana", a afirmat Dan Barna.

Liderul USR a adaugat ca taierea fondurilor europene alocate Romaniei reprezinta un risc major: "Ne putem astepta in perioada urmatoare la oprirea fondurilor europene si nu e o perspectiva deloc indepartata de a urma situatiei din Polonia si de a pierde dreptul de vot in Consiliul European plus ca ceea ce se intampla azi in Romania e un foarte prost semnal pentru presedintia din 2019 pe care o asteptam cu totii, de care eram atat de mandri. Numai ca in contextul acesta de sabotare a statului de drept perspectivele sunt sumbre pentru democratia din Romania."

Dan Barna a aratat ca si modificarile legilor din Polonia au atras un raport negativ din partea Uniunii Europene, la fel cum in Romania raportul MCV este si el unul negativ: "Fiecare noua modificare a legislatiei din Polonia - au fost 20 si ceva de modificari - a atras o reactie si un raport negativ al UE. Noi avem deja raportul negativ al MCV-ului, avem deja cel de-al doilea raport care a fost acum doua saptamani transmis Romaniei (...) Daca legile raman in aceasta forma in care Justitia devine un instrument in curtea PSD, e foarte probabil sa urmeze un raport negativ si luarea in discutie a cazului Romania. E un scenariu care pare aproape tras la indigo cu putina intarziere. Vorbesc si de riscul modificarii Codului penal si de procedura penala care pentru orice privitor par aceste modificari asezate sa ne transforme intr-un rai al infractorilor."

Comisia Europeana a activat miercuri Articolul 7 al Tratatului UE impotriva Poloniei, o procedura care poate conduce la pierderea drepturilor de vot ale Varsoviei in Consiliul European. Articolul 7, prezentat drept "optiunea nucleara", nu a mai fost folosit impotriva vreunui stat membru pana acum. Aceasta masura este considerata un semn al ingrijorarii profunde a europenilor fata de reformele guvernamentale controversate din domeniul justitiei.