Proiectul UDMR prin care se infiinteaza Liceul Teologic Romano-Catolic din Targu-Mures a primit raport de admitere in comisia de invatamant din Camera Deputatilor, dupa lungi dezbateri foarte tensionate, si va intra la vot in plen, pentru ca apoi sa ajunga la Senat, camera decizionala. In cadrul comisiei, cei de la opozitie au atras atentia ca pe locul unde se precizeaza ca va fi infiintat acest liceu, care ar urma sa aiba toate ciclurile de invatamant - primar, gimnazial si liceal - se afla in prezent Colegiul Unirea din Targu Mures. Pe de alta parte in comisie s-a votat un amendament pentru a se clarifica faptul ca liceul va functiona in corpul B din aceeasi curte in care se afla Colegiul Unirea si unde de altfel a functionat Liceul Romano-Catolic pana cand a fost desfiintat, a explicat pentru HotNews.ro deputatul USR Lavinia Cosma, membru in comisie.

Raportul a trecut cu 18 voturi "pentru" si o abtinere, in conditiile in care deputatii PNL si PMP au iesit din sala.

Cei de la USR au sustinut proiectul. Deputatul USR de Mures Lavinia Cosma a precizat pentru HotNews.ro ca "acei copii au dreptul la educatie", in ciuda faptului ca a fost speculat politic subiectul.

Proiectul de lege se afla pe ordinea de zi a plenului de saptamana trecuta, "sub rezerva primirii raportului", astfel ca cel mai probabil va fi votat in plenul de joi.

De precizat ca Senatul a adoptat la inceputul lunii, in calitate camera decizionala, un proiect de lege in care a fost strecurat un amendament apartinand UDMR ce prevede, fara ca unitatile de invatamant cu predare in limbile minoriatilor nationale pot fi infiintate si de Parlament si autoritatile locale si judetene, dar si de cultele recunoscute prin lege.

Acest proiect se afla acum la presedintele Klaus Iohannis si nu a fost inca promulgat.

Presedintele PSD Liviu Dragnea declara in luna septembrie ca situatia de la Liceulul Teologic Romano-Catolic, desfiintat prin hotarare judecatoreasca in vara, va fi rezolvata prin HG sau Lege, iar, in schimb, premierul Ungariei Viktor Orban a promis afirmarea sustinerii din partea maghiara a candidaturii Romaniei la OECD.