Mario Oprea, vicelider al grupului PNL din Senat, le-a reprosat, luni, reprezentantilor majoritatii faptul ca nu au fost prezenti la sedinta de plen a Senatului, convocata pentru ora 15,00, in acelasi timp in care se derulau si dezbaterile plenului reunit al celor doua Camere asupra proiectului legii bugetului de stat pe 2018, scrie Agerpres.

"La ora 14.00, s-a intrunit Biroul Permanent al Senatului, care a decis ca la ora 15.00 sa fie plen al Senatului. La aceasta sedinta, v-am atentionat mai multe grupuri parlamentare ca nu se vor putea desfasura - pentru ca ar trebui sa se desfasoare in paralel - plenul Senatului si plenul reunit. Ne-ati spus ca a fost o desincronizare pe acolo, pe la plenul comun. Oricum, ceva neconvingator. Suntem deranjati de un singur lucru. Nu neaparat ca nu s-a mai tinut sedinta de plen de la Senat. Dar cand am intrat aici, niciun senator PSD nu era in sala. Deci, ati stiut ca nu se mai face sedinta de plen de la Senat, iar pe noi nu ne-ati anuntat. Ne-ati lasat sa stam aici in sala, iar dumneavoastra v-ati dus acolo, unde s-a votat un amendament foarte important si pe care ati reusit sa il picati cu opt voturi. Un amendament care este contra primarilor. Nu este corect. Noi am pastrat o nota de seriozitate in Senat si vrem sa o respectam in continuare", a precizat senatorul in cadrul sedintei de plen, care a inceput la ora 18.00.

De asemenea, Mihai Gotiu (USR) a apreciat ca sedinta de plen a Senatului de la ora 18.00 a fost convocata "neregulamentar", in conditiile in care in cadrul Biroului permanent desfasurat la ora 14.00 s-a stabilit ca sedinta de plen urmeaza sa aiba loc la ora 15.00.

"Cred ca nu suntem pe maidan sa incepem lucrarile sedintei Senatului cand reusesc unii sau altii sa ajunga. In mod absolut hilar, am primit o convocare pentru o sedinta a Biroului permanent, la ora 17.49, in care eram chemati la o sedinta a BP pentru ora 17.45. Cred ca in Senatul Romaniei ne putem organiza cat de cat, daca tinem la ceea ce facem aici si la imaginea si prestigiul Senatului si Parlamentului Romaniei. Daca doriti sa tinem o sedinta de plen in aceasta seara, convocati un BP in mod regulamentar si apoi, mai departe, sa stabilim ordinea de zi, si plenul, si ce urmeaza", a precizat el.

Serban Nicolae (PSD) a sustinut ca sedinta a fost convocata conform regulamentului, fiind convocat in prealabil comitetul liderilor, care si-a dat acceptul asupra plenului de la ora 18.00. El a subliniat de asemenea ca nu putea sa inceapa sedinta uneia dintre Camere, in conditiile in care se desfasura in continuare plenul reunit.

"Tot ceea ce s-a spus aici este cel putin surprinzator. Mai intai, ca nu am intarziat sedinta plenului Senatului, pentru ca senatorii au fost plecati la activitati private sau pentru ca nu s-au putut strange in sala de plen a Senatului. (...) Mi se pare surprinzator ca ni se reproseaza faptul ca am stat la legea bugetului pana cand s-a terminat sedinta pe ziua de astazi, la plenul reunit, consacrat legii bugetului de stat pe 2018. In conditiile in care - avand totusi programat plen pentru Senat astazi - faptul ca se intampla sa fie la o alta ora decat cea stabilita initial nu mi se pare ca ar fi o pacaleala. Nu mi se pare ca ar fi trebuit sa ia pe cineva prin surprindere. Daca vreun demnitar care a depus juramantul ca senator crede ca are program normal de opt ore, sa se adreseze sindicatului senatorilor", a declarat el.

Sedinta plenului reunit, programata initial sa se desfasoare pana la ora 15.00, a fost prelungita pana la ora 18.00, in vederea dezbaterii proiectului legii bugetului de stat pe anul 2018. In aceste conditii, sedinta Senatului, care trebuia sa inceapa luni la ora 15.00, a fost amanata pana la finalizarea plenului reunit. In debutul sedintei Senatului, presedintele de sedinta, Claudiu Manda, a anuntat ca sedinta Biroului permanent, convocata pentru ora 17.45, a fost anulata.