​Presedintele executiv al PSD, senatorul Niculae Badalau, a declarat luni ca s-ar putea organiza un referendum privind trecerea la monarhie in Romania, ca urmare a simpatiei aratate la moartea Regelui Mihai, afirmand ca este normal ca poporul sa fie intrebat daca isi doreste acest lucru. Intrebat daca s-ar putea organiza anul viitor, Badalu a precizat ca "totul este posibil", adaugand ca aceasta intrebare poate fi pusa atunci cand se face referendum pentru redefinirea familiei in Constitutie.

Niculae BadalauFoto: Agerpres

Reamintim ca Articolul 152, alineatul 1 din Constitutia Romaniei interzice revizuirea sa pentru schimbarea formei republicane de guvernamant: "(1) Dispoziţiile prezentei Constituţii privind caracterul naţional, independent, unitar şi indivizibil al statului român, forma republicană de guvernământ, integritatea teritoriului, independenţa justiţiei, pluralismul politic şi limba oficială nu pot forma obiectul revizuirii".

UPDATE Tudose: "Eu nu sunt monarhist. Nu pot să fiu de acord, vă spun care este poziţia mea în ceea ce priveşte monarhia", a declarat Tudose la ieşirea din plenul Parlamentului.

  • Participa la sondajul HotNews.ro: Crezi ca un referendum pentru monarhie ar fi oportun sau este o diversiune PSD?

"Cred ca poporul poate fi intrebat cu privire la lucrul asta. Nu e un lucru rau, tinand cont de faptul ca tarile care au monarhii sunt tari dezvoltate. Este un proiect de viitor, la care si politicienii impreuna cu presedintele si cu foarte multi factori trebuie sa se aseze la masa sa discute. Nu e un proiect totusi care sa il vanturam pe strada", a declarat Badalau, la Parlament.

Intrebat daca s-ar putea anul viitor, Badalau a raspuns:

"Sigur, totul e posibil. Atata timp cat facem un referendum cu familia traditionala putem face si o asemenea intrebare catre popor."

Ulterior, el a precizat ca nu a discutat cu presedintele PSD Liviu Dragnea sau cu premierul Mihai Tudose despre asta.

"Am spus ca noi ca partid nu excludem. Am discutat cu multi colegi, e normal sa intrebam poporul. Nu am propus in interiorul partidului, nu am avut timp (sa discut cu presedintele PSD).

Intrebat daca a discutat cu premierul Tudose, Badalau a raspuns: "Nu, nu, sa fim seriosi. Dar Romania a avut o traditie, daca vom incerca sa o reinnoim va fi doar in puterea poporului."

Pe de alta parte, art. 152 din Constitutie prevede ca forma republicană de guvernământ nu poate face obiectul revizuirii.

ARTICOLUL 152

(1) Dispoziţiile prezentei Constituţii privind caracterul naţional, independent, unitar şi indivizibil al statului român, forma republicană de guvernământ, integritatea teritoriului, independenţa justiţiei, pluralismul politic şi limba oficială nu pot forma obiectul revizuirii.