Senatorul PNL Mario Ovidiu Oprea a afirmat, duminica, ca proiectul de buget pentru anul 2018 propus de PSD-ALDE, care ar putea fi supus joi votului final in Parlament, creeaza senzatia unui buget de criza, in conditiile in care exista o crestere economica predominanta din consum.

"PSD nu numai ca dovedeste ca s-a razgandit in ceea ce priveste programul de guvernare, dar este impotriva lui si, de asemenea, este impotriva legilor tarii. Avem, intr-adevar, o crestere economica predominanta din consum, avem o serie de preturi care au crescut intr-un ritm alert, rata inflatiei a crescut de la 0 la 2,7%, avem costul la care se imprumuta statul dublat, deficitele comerciale si de cont curent au crescut, moneda nationala s-a prabusit, investitiile, dupa 10 luni, sunt la 60% fata de perioada anului trecut, ele fiind bugetate la nivelul de 4,2% din PIB, iar Guvernul va termina anul cu investitii de 2% din PIB de fapt. (...) Bugetul pe anul 2018, in formula Guvernului PSD-ALDE, creeaza senzatia unui buget de criza. PNL a propus o serie de corectii, depunand 350 de amendamente, accentul fiind pus pe finantarea investitiilor publice de interes national, dar si local", a afirmat Marius Oprea, citat de Agerpres.

Viceliderul grupului PNL din Senat a aratat ca, in proiectul legii bugetului, in opinia PNL, veniturile fiscale sunt supraestimate cu cel putin 8,6 miliarde lei, veniturile din TVA - cu 5 miliarde de lei, veniturile din contributiile sociale - cu 0,4 pp din PIB, adica 3,6 miliarde lei, iar cheltuielile pentru investitiile sunt "sacrificate", deficitul bugetar fiind estimat la 3% din PIB, "cifra neverosimila".

"PNL a propus diminuarea deficitului bugetar cu 0,8% din PIB prin cresterea eficientei colectarii veniturilor bugetare, repartizarea 100% a impozitului pe venit catre autoritatile locale, asa cum era normal de la inceput sa fie - 20% la bugetul local al judetului, 58% la bugetele locale ale comunelor, oraselor si municipiilor, 22% in contul distinct deschis la directiile regionale ale finantelor publice pentru a compensa pierderile de resurse bugetare in urma diminuarii impozitului pe venit de la 16% la 10%. In acest sens a fost depus si un amendament din partea UDMR si care in Comisia reunita de buget finante a trecut cu votul PNL, USR, UDMR si al senatorului Teodorovici. Sunt foarte curios ce se va intampla in plen, pentru ca in momentul in care un amendament trece de o comisie acesta nu poate fi trecut decat in anexa 1 la amendamente admise si nu se mai discuta in plen, deci lucrurile ar trebui sa ramana asa", a adaugat Marius Oprea.

El a mai aratat ca printr-un alt amendament depus de PNL se solicita amanarea cu 2 ani a transferului de contributii in sarcina exclusiva a angajatului, pentru a se asigura cresterea cu 25% a salariilor nete din sectorul public si pentru a permite majorarile salariatilor din sectorul privat, asa cum prevede programul de guvernare al PSD.

"Dorim amanarea cu 2 ani a split TVA, majorarea punctului de pensie, asa cum prevede legea 263/2010. PSD este impotriva acestei legi care prevede ca majorarea sa se faca de la 1 ianuarie 2018 si nu de la 1 iulie 2018, care prevede actualizarea cu rata inflatiei si cresterea salariului mediu brut. Am propus si acordarea a 6% din PIB pentru educatie, amendament care la Comisia de invatamant, la fel ca toate amendamentele propuse aici, indiferent de partid, a fost admis si au fost incluse in avizul pozitiv pe care l-a dat Comisia de invatamant. Aceste amendamente au plecat la Comisia de buget finante unde, probabil, vor fi picate unu cate unu. In aceste conditii, cum vor putea vota membrii Comisiei de invatamant bugetul "pentru", daca la Legea Bugetului aceste amendamente cu care ei au fost de acord dispar?", a incheiat senatorul liberal.