Deputatii Eugen Nicolicea (PSD) si Robert Turcescu (PMP) au avut un schimb de replici luni dimineata, la comisia de regulament, din care nu au lipsit jignirile. Dupa ce Nicolicea l-a comparat pe Turcescu cu un papagal, celalalt a ripostat comparandu-l pe presedintele comisiei cu un dihor, moment din care discutia a degenerat.

Eugen NicoliceaFoto: Agerpres

Comisia pentru regulament a Camerei Deputatilor s-a reunit joi dimineata pentru a dezbate cele peste 6.500 de amendamente depuse cu o zi in urma de deputatul USR Lucian Stanciu Viziteu la regulamentul forului legislativ, potrivit Agerpres.

Din dezbateri a rezultat insa, dupa discutii aprinse, ca respectivele amendamente au fost retrase.

Presedintele Comisiei de regulament, deputatul PSD Eugen Nicolicea, a remarcat faptul ca amendamentele sunt ilizibile iar in ceea ce priveste continutul, acestea difera unele de altele de cele mai multe ori prin modificari minore, cum ar fi semne de punctuatie. A urmat un schimb de replici intre deputatul PMP Robert Turcescu si Eugen Nicolicea.

Dialogul, consemnat de Agerpres (click aici pentru mobil):

Robert Turcescu: 'Domnule Nicolicea, avem o rugaminte - sa intelegem si noi despre ce e vorba. Daca tinem o conferinta de presa si nu tinem o sedinta a comisiei...'.

Eugen Nicolicea: 'V-ati repetat de cinci ori, parca ati fi doamna Cosette (n.r. - Chichirau, USR)'.

Robert Turcescu: 'Sa ne dea cuvantul, mai vedem...'.

Eugen Nicolicea: 'Se repeta ca un papagal'.

Robert Turcescu: 'Va rog sa vorbiti in termeni politicosi, domnule Nicolicea!'.

Eugen Nicolicea: 'A fost doar o comparatie'.

Robert Turcescu: 'Va pot compara eu in momentul de fata cu un dihor, da? Daca vreti comparatie. In atlasul zoologic pot gasi imediat comparatie'.

Eugen Nicolicea: 'Am vazut ce va poate pielea'.

Robert Turcescu: 'Pastrati-va decenta!'.

Dupa acest schimb de replici, Eugen Nicolicea a dorit sa intre in tema sedintei - cele 6.500 de amendamente ale USR. El a amintit, citand o declaratie de miercuri a initiatorului, ca aceste amendamente sunt de fapt 'o arma impotriva abuzurilor Opozitiei', nu o dorinta reala de a amenda regulamentul.

Intre timp, Turcescu a protestat din nou fata de faptul ca a fost convocat de la ora 9.00 la sedinta comisiei, sustinand ca nu exista o ordine de zi.

Robert Turcescu: 'Vreau sa tineti o sedinta a Comisiei de regulament, prezentati ordinea de zi, prezentati spre aprobare ordinea de zi. Hai sa discutam pe chestiuni regulamentare'.

Eugen Nicolicea: 'Ai venit sa faci scandal. Se pare ca nu ai decat niste bile negre azi'.

Robert Turcescu: 'Dar mai mari'.

Eugen Nicolicea: 'Mai mari, dar tot negre'.

Robert Turcescu: 'Asta-i viata!'.

Eugen Nicolicea: 'Cu atat mai rau, ne uitam la culoarea fiecaruia'.

Robert Turcescu: 'Chiar va invit, dupa sedinta Comisiei de regulament'.

Eugen Nicolicea: 'Haideti sa citesc mai departe... deci s-a modificat un cuvant', incercand sa treaca din nou la amendamente.

Robert Turcescu: 'Nu facem revista presei, ca nu de aia ne-am adunat, revista presei am facut-o la ora 7,00 dimineata, acasa, la cafea, deci nu despre revista presei este vorba acum'.

Eugen Nicolicea: 'Nu despre revista presei vorbesc'.

Robert Turcescu: 'Vorbiti despre procedeu atunci, nu despre articole din 'Revista 22', din 'Evenimentul zilei' sau de unde o fi'.

Eugen Nicolicea: 'Ati ramas la presa, acum discutam despre articolele propuse. Autorul (n.r. - deputatul USR Lucian Stanciu Viziteu) a explicat in 'Revista 22'. (...) O sa vorbesc ce vreau in comisia asta'.

Robert Turcescu: 'Avem comisii, m-ati convocat la Comisia de regulament. Va indemn sa intrati in ceea ce inseamna prezidarea unei comisii de regulament'.

Eugen Nicolicea: 'Domnul Turcescu a sustinut niste prostii. Eu ii explic prostiile domnului Turcescu si, pentru ca sa nu le puteti auzi, ma bruiaza. Si acum citesc din prostiile sustinute de domnul Turcescu. Au schimbat un cuvant pe care l-au plimbat de colo-colo'.

Robert Turcescu: 'Mergeti in biroul celalalt si faceti conferinta de presa a lui Eugen Nicolicea'.

Eugen Nicolicea: 'Domnule Turcescu, nu va intereseaza amendamentele pe care le-ati sustinut? Ati citit vreun articol?'.

Robert Turcescu a aratat ca strategia prin care USR a depus un numar foarte mare de amendamente este o practica parlamentara numita 'filibuster', menita sa impiedice 'niste tampenii facute circumstantial din dorinta de a pune pumnul in gura Opozitiei'.