¬Parlamentarii USR din comisia speciala pentru legile din sfera justitiei au avertizat joi cu privire la urmarile pe care le-ar avea modificarile la Codul de procedura penala si Codul penal propuse de cei de la PSD, ALDE si UDMR, una dintre acestea fiind, potrivit acestora, faptul ca nu s-ar mai putea folosi ca probe datele informatice care privesc dosarul lui Liviu Dragnea, si nici inregistrarea cu crima de la metroul din Dristor de pe camerele de supraveghere. Acestia au semnalat si faptul ca se propune modificarea infractiunii de marturie mincinoasa, pentru care este cercetat Calin Popescu-Tariceanu.

"Ieri mi-a fost trimis un tabel in are s-au inserat noi amendamente la codurie penale. Aceste propuenri sunt de o gravitate inimaginabila. Daca ar fi adoptate, practic s-ar inchide foarte multe dosare. Nu stiu cate dsare ar mai putea fi continuate pentru ca se doreste modificarea unor institutii fundamentale din procedrura penala cum a fi administrrea probelor, maurile preventive, arestarea, sunt chestiuni pe codul penal care sunt popuse de ALDE pe o infractiune despre care stim datorita presei si datorita comunicatelor pe care le-am primit ca domnul Tariceanu este cercetat pentru infractiunea de marturie mincinoasa, se doreste modificarea evident a infractiunii de marturie mincinoasa.

Se invoca o directiva europeana ca si cum noi din start am fi incalcat acea directiva, desi nu exista niciun indiciu in acest sens care vizeaza prezumtia de nevinovatie. Pe marginea acestei directive incearca sa faca niste modificari fundamentale la coduri," a declarat deputatul USR Stelian Ion.

"Vreau sa va dau doua exemple concrete ca sa intelegem exact ce insemana aceste modificari puse sub umbrela Directivei: practic, datele informatice descoperite in calculatoare, care privesc dosarul lui Liviu Dragnea, nu mai pot fi folosite in dosar, Parchetul fiind obligat sa le stearga in totalitate, ca si cum nu le-ar fi descoperit niciodata, deci Parchetul nu se mai poate autosesiza cu privire la anumite informatii pe care le descopera in timpul unr perchezitii informatice

Si mai grav, in cazul situatiei odioase, cu crima de la metroul Dristor 1, acele inregistrari capturate cu camere de supraveghere de la metrou nu mai pot fi folosite ca probe in dosarul penal pentru ca au fost facute fara mandat. Asta e situasia pe care vor sa o creeze in Romania PSD-ALDE", a declarat si senatorul USR George Edward Dirca.

Presedintele comisiei, deputatul PSD Florin Iordache, a anuntat ca luni vor fi discutate amendamentele propuse la proiectul de transpunere a Directivei europene privind prezumtia de nevinovatie.