Deputatul PSD Florin Iordache a anuntat joi dimineata, la inceputul sedintei comisiei speciale parlamentare pentru legile din sfera justitiei, in care ar fi trebuit dezbatute modificarile propuse la un proiect de transpunere a Directivei privind prezumtia de nevinovatie, ca a convocat sedinta doar pentru informare, ca sa nu dialogheze cu colegii "prin SMS-uri", si ca dezbaterile se amana pentru ziua de luni. Convocarea sedintei de astazi a fost o surpriza, avand in vedere ca saptamana trecuta s-a votat sa nu se lucreze in perioada de doliu national.

Florin IordacheFoto: cdep.ro

Luni se vor discuta amendamentele la cele trei legi ale justitiei, amendamente care vor fi depuse la Senat.

Termenul pentru amendamentele la prima legea - Legea 303 privind statutul magistratilor - a expirat joi, iar pentru celelalte doua legi - Organizarea Judiciara si CSM - este sambata.

"Aceasta este doar o sedinta de informare, decat sa dialogam prin SMS-uri, sa avem o discutie punctuala," a precizat Iordache.

In deschiderea sedintei de joi, acesta a explicat ca propune ca si Directiva sa fie discutata luni, cand se vor dezbate amendamentele care vor fi depuse la Senat pentru cele trei legi ale justitiei adoptate de plenul Camerei Deputatilor - Legea 303, Legea 304 si Legea 317.

"Luni la ora 09, doar cu membrii comisiei pentru corelare, iar la final, intram pe directiva," a anuntat Iordache la finalul sedintei.

Opozitia a solicitat ca la discutie sa fie prezent si ministrul Justitiei, dar si reprezentantii tuturor insitutiilor si asociatiilor profesionale vizate.

De asemenea, cei de la PNL si USR au criticat pe fond modificarile propuse.

"Solicitarea noastra este de a revizui forma transpunerii pt ca deapseste mult fondul problemei si afecteaza serios capacitatea statului de combatere a infractiunilor", a spus Catalin Predoiu, deputat PNL.

"Propunerile depasesc mult cadrul Directivei. Se ataca practic institutii importante din procedura penala, Codul Penal, se intra pe chestiunile de reglementare a masurilor preventive, arestarii. Unele chestiuni depasesc mult acest cadru. Daca s-ar adopta aceste amendamente s-ar curata de dosare nu intreg parlamentul, ci nu am mai avea de-a face cu infractiuni in Romania" a declarat deputatul USR Stelian Ion.

Ulterior, Iordache a refuzat sa raspunda intrebarilor jurnalistilor concret pe modificarile propuse, "Nu intru acum in discutii pe detalii", a spus el.