USR a depus 270 de amendamente la proiectul de buget pe 2018, a declarat, luni, deputatul USR Claudiu Nasui, membru al Comisiei de buget. El a adaugat ca USR vrea mai putini bani la "Programul National de Dezvoltare Locala" (PNDL) si fonduri mai mari pentru infrastructura, sanatate si educatie.

HotNews.roFoto: Hotnews

UPDATE: Si PNL a depus 359 de amendamente la proiectele legii bugetului de stat si legii bugetului asigurarilor sociale de stat trimise spre dezbatere si adoptare in Parlament, potrivit unui prim centralizator, au declarat pentru Agerpres surse din partid. Potrivit surselor citate, 16 amendamente au fost depuse la proiectul legii bugetului de stat, iar din restul de 343 de amendamente depuse la anexe, cinci se refera la bugetul asigurarilor sociale de stat.

"(...) Constatam o prelungire a politicilor economice din anul 2017. Constatam un buget in care au fost inghesuite cat mai multe lucruri, au fost subevaluate cheltuieli si au fost supraevaluate venituri. Avem un exemplu flagrant de supraevaluare de venituri la capitolul TVA, unde preconizarea este ca vor creste veniturile cu 16%, dintre care 4,9 miliarde datorita TVA split, lucru care este total neplauzibil, avand in vedere ca TVA split, chiar si in forma lui cea mai aspra, cea mai dura, era preconizat sa aduca 2 miliarde la buget. In rest, avem o crestere foarte mare a cheltuielilor cu asistenta sociala care, inca o data, vor domina bugetul. Sunt cea mai mare cheltuiala a bugetului general consolidat. Si acolo, desi este o suma mare, care e in crestere, constatam faptul ca ea este subevaluata fata de orice previziune realista pe care o putem face. (...) Deficitul nu o sa poata fi tinut sub control decat daca fie se taie din investitii, lucru care s-a intamplat in 2017 prin rectificarile bugetare care au taiat de la investitii si au adaugat la asistenta sociala si la cheltuieli de personal si mai avem o temere: ca se va intampla iarasi ce s-a intamplat in 2017: cresteri de taxe si impozite. (...) Daa mergem inainte cu acest buget, vom constata taieri de investitii la un moment dat si poate chiar cresteri de taxe si impozite, ceea ce ar fi dezastruos pentru economia Romaniei", a declarat Claudiu Nasui, citat de News.ro.

El spune ca USR a depus 270 de amendamente pentru proiectul de buget pe 2018 si vrea ca PNDL sa primeasca mai putini bani: "Ne dorim mai putini bani in PNDL, faimosul program numit pixul lui Dragnea, si mai multi bani pentru investitii concrete in infrastructura, sanatate si educatie (...) Propunem sa se reduca fondurile din PNDL, pentru ca ele sunt alocate discretionar de catre Guvern, de catre Ministerul Dezvoltarii Regionale, acest minister mamut, care are cele mai mari sume discretionare. In schimb, avem amendamente care propun cresterea sumelor defalcate din ipozitul pe venit, tocmai pentru ca autoritatile locale sa poata face investitii sau sa le poata directiona la nevoile comunitatii localei."

Intrebat daca prin amendamentele depuse USR a prioritizat o anumita zona din tara, deputatul a raspuns negativ, afirmand ca prioritatile lor sunt consolidarea scolilor si demararea proiectului autostrazii Targu-Mures - Iasi.

Deputatul USR a adaugat ca, in ciuda faptului ca Ministerul Transporturilor ar urma sa primeasca mai multi bani anul viitor, acestia nu au fost alocati bine si posibil ca nici sumele alocate sa nu fie cheltuite: "Ei au alocat bani, in unele cazuri nu au alocat suficienti, dar frica cea mai mare este ca nici sumele alocate nu vor fi cheltuite, pentru ca din moment ce avem cheltuielile structurale ale statului roman - salariile, pensiile - alea vor bloca capacitatea Guvernului de a face investitii daca nu se realizeaza veniturile. Ori daca ei au supraestimat veniturile si au subestimat cheltuielile, primele care pleaca, bufferul, e din investitii. Temerea principala e ca o sa taie din aceste investitii sau, si mai rau, sa creasca taxele si impozitele inca o data."