Liderul deputatilor PNL Raluca Turcan acuza PSD si ALDE ca vor sa monopolizeze "forul care decide asupre proiectelor de legi" care intra pe ordinea de zi a Camerei Deputatilor, referindu-se la o modificare adusa la Regulamentul Camerei tot in proiectul depus de Florin Iordache si care prevede ca, in plen, dupa epuizarea timpului alocat dezbaterilor, amendamentele admise se supun votului la pachet, iar cele respinse doar in unele cazuri.

HotNews.roFoto: Hotnews

Pana acum, liderii grupurilor parlamentare participau la sedintele de Birou Permanent - conducerea Camerei Deputatilor - in care se stabileste, printre altele, ordinea de zi a sedintei de plen sau se aproba procedura de urgenta pentru unele proiecte, fara a avea drept de vot. Prin modificarea adusa la Regulament, liderului de grup i s-a luat aceasta atributie, stabilindu-se ca poate participa doar la sedinta Comitetului liderilor de grup.

Vezi aici proiectul de hotarare care este semnat de Florin Iordache (PSD), Tudor Ciuhodaru (PSD) şi Marian Cucşa (ALDE)

De altfel, in ultimele saptamani, sedinta Comitetului liderilor de grup s-a tinut separat de cea a Biroului permanent.

Potrivit proiectului de hotarare de modificare a Regulamentului, care va fi votat cel mai probabil luni, se modifica art 15 alin 3 lit h), care acum prevede astfel:

(3) Liderul grupului parlamentar are urmatoarele atributii:

h)participa la sedintele Biroului permanent al Camerei Deputatilor si la dezbaterile acestuia fara a avea drept de vot;

in:

"participa la sedintele Comitetului liderilor grupurilor parlamentare;"

O alta modificare prin care sunt scosi liderii de grup de la sedintele Biroului Permanent se produce la art. 32, alin 4. Acesta prevede, in prezent:

(4)La lucrările Biroului permanent participă reprezentantul Guvernului pentru relaţia cu Parlamentul, liderii grupurilor parlamentare constituite în Cameră, iar la lucrările care vizează activităţile comisiilor participă preşedinţii comisiilor permanente ale Camerei Deputaţilor.

Iar PSD propune modificarea in:

Art. 32

"(4) La lucrările Biroului permanent participă reprezentantul Guvernului pentru relația cu Parlamentul, iar la lucrările care vizează activitățile comisiilor participă președinții comisiilor permanente ale Camerei Deputaților."

Redam comunicatul transmis vineri de Raluca Turcan:

Moasa Ordonantei 13 revine cu modificarea Regulamentului Camerei Deputatilor in acelasi spirit - "noaptea ca hotii".

Legifereaza politica pumnului in gura in Parlament prin:

1. Excluderea liderilor grupurilor parlamentare de la sedintele Biroului Permanent - adica, PSD-ALDE monopolizeaza forul care decide asupra proiectelor de legi care trebuie dezbatute in Plen. Vor aproba doar ceea ce le convine!

2. Se desfiinteaza dezbaterea legilor in plenul Parlamentului! Astfel, domnul Iordache nu vrea sa se mai incurce in discutii. Ceea ce s-a decis in Cex-ul PSD este lege. Practic, se desfiinteaza posibilitatea parlamentarilor de a mai sustine amendamente in plenul Camerelor. NU se vor accepta imbunatatiri ale legilor!

3. Nu se vor supune la vot amendamentele respinse de comisie daca vor trece amendamentele admise de comisie. Practic, se instaureaza CENZURA in Parlamentul Romaniei!

4. Se limiteaza timpul dezbaterilor pentru un proiect de lege. Ceea ce se traduce prin superficialitatea actelor legislative votate si posibilitatea puterii de a mutila orice lege in folosul unor grupuri de interese obscure.

PNL cere retragerea acestui Proiect de Hotarare de modificare a Regulamentului Camerei Deputatilor! Desi nu pare, este cea mai puternica lovitura data democratiei romanesti. Se anuleaza orice dezbatere reala si de substanta pe proiectele legislative!

Este inutil sa cerem acest lucru inculpatilor Dragnea si Tariceanu ¬ fac un apel catre toti parlamentarii PSD-ALDE-UDMR sa ia atitudine. Aceasta modificare vine cu un singur scop ¬ sa treaca modificarile la legile justitiei fara probleme prin Parlament. Deputatii alesi din partea PSD-ALDE nu au fost trimisi in Parlament sa-i apare pe cei doi, ci sa faca legi pentru romani. Opriti-va! Este cazul sa mai ganditi si singuri! Nimic nu va leaga de fotoliul oferit de Dragnea si Tariceanu! Parasiti acest grup infractional organizat pana nu se va transforma complet in cel mai odios partid politic. Lasati-i singuri pe cei doi lideri sa-si scufunde partidele, nu trageti dupa ei intreaga Romanie.