Partidele de opozitie, PNL si USR, au criticat din nou miercuri, la finalul dezbaterii legii 303/2004 privind statutul magistratilor, modul in care s-a desfasurat sedinta de plen a Camerei Deputatilor, acuzand partidele din arcul guvernamental, PSD, ALDE si UDMR, de abuz si incalcarea regulilor democratice, potrivit news.ro.

Dan Barna, presedintele USRFoto: Hotnews

"Dupa 13 ore de sedinta de dezbateri, pentru ca nu am gasit alta rima, pana la urma nu a mai avut loc votul final si putem sa o consideram o victorie. Este o victorie amara si destul de mica, dar e o victorie importanta pentru mesajul pe care noi putem sa-l transmitem cetatenilor din strada care au venit acum la gardul parlamentului sa-si exprime nemultumirea fata de ce s-a intamplat pe parcursul acestei zile in Camera Deputatilor in care efectiv democratia a fost stransa de gat", a declarat presedintele USR, Dan Barna.

Acesta a explicat ca nu poate sa existe un regulament in nicio tara democratica care sa elimine dezbaterile din sedinta Parlamentului.

"Acesta este un abuz si este un abuz clar si fprp niciun fel de dubiu. Ceea ce s-a intamplat azi - sa fie impusa o lege, sa fie votata si discutata intr-o comisie artificial creata este un pas inapoi major pentru democratie, iar ceea ce USR a reusit sa faca si ceea ce opozitia a facut in aceasta sedinta parlamentara a aratat ca nu e totul pierdut", a conchis liderul USR.

La randul sau, liderul deptutatilor PNL, Raluca Turcan a spus ca cei de la PSD au fost dispusi sa calce totul in picioare - regulament, functionarea comisiilor permanente, avizele din partea comisiei de la Venetia.

"Sunt orbiti si urmeaza un singur interes - acela de a raspudne preocuparilor personale, de a salva securitatea lor individuala in justitie. Speram ca ziua de astazi sa fie contracatata prin votul final. Cel mai probabil marti va fi votul final pe aceste legi (...) Imi doresc sa dam un semnal forta ca acest abuz institutional al PSD poate fi oprit (...) Oamenii sunt deja in strada si resping acest comportament abuziv al PSD", a spus deputata PNL.

"Castigatorul zilei de astazi este UDMR-ul care a sustinut proiectul PSD si in acelasi timp a negociat pe legea bugetului foarte multe privilegii pentru UDMR. Votul celor doua legi se leaga, pentru ca la UDMR totul e pe bani, asa cum ne-a obisnuit de 27 de ani incoace", a spus si deputatul PNL Florin Roman.

La randul sau, fostul ministru al Justitiei Catalin Predoiu a spus ca dezbaterile asupra legii privind statutul magistratilor ar fi trebuit sa dureze 13 saptamani, nu 13 ore.

"In loc de dezbatere a avut loc o evacuare rapida a proiectului de lege din Camera Deputatilor. Toata lumea vrea sa se spele pe maini de acest proiect (...) Dar la fiecare spalare de maini apa devine si mai murdara. Pe fond este extrem de ingrijorator ca presedintele Romaniei a fost scos din numirea presedintelui ICCJ (...) Sunt si alte nereguli pe fond, le vom ataca la Curtea Constitutionala. Intr-adevar vom face tot ce tine de noi ca lucrurile sa nu ramana asa", a spus Catalin Predoiu.

Legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor a fost adoptata miercuri pe articole intr-o sedinta maraton care a durat peste 12 ore, votul final fiind insa amanat pentru ca PSD - ALDE - UDMR nu au reusit sa stranga suficienti deputati pentru a adopta actul normativ. Singura modificare adoptata de plen fata de varianta comisiei a fost obligativitatea statului de a se indrepta impotriva magistratului care a savarsit o eroare din rea-credinta sau grava neglijenta.