Proiectul PSD-ALDE de modificare a legii privind statutul magistratilor, care se dezbate la aceasta ora in plenul Camerei Deputatilor - nu s-a ajuns nici la jumatatea amendamentelor - si proiectul de modificare a Legii ANI a lui Florin Iordache au fost deja adoptate pe data de 6 decembrie. Asa apar cele doua proiecte pe site-ul Senatului.

Captura ecran site-ul Senatului - legea apare adoptata pe 06.12.2017Foto: Hotnews

UPDATE 19:25 Cele doua proiecte au disparut de pe site-ul Senatului. Senatorul USR Mihai Gotiu, vicepresedinte al Senatului, a relatat pentru HotNews.ro ca a discutat cu secretarul general al Senatului, cel care trebuie sa semneze pe un proiect venit de la Camera inainte ca acesta sa ajunga la Biroul Permanent al Senatului si sa fie inregistrat pe site, si acesta a declarat ca este "o eroare materiala" si ca nu a semnat de fapt. Practic, s-ar fi pregatit cele doua proiecte pentru sedinta Biroului Permanent al Senatului care ar fi trebuit sa aiba loc chiar in cursul zilei de azi, la ora 17.00 si care pana la urma s-a amanat pentru joi la ora 10.30.

"Dl Vargau mi-a spus ca este vorba de o eroare materiala stiind ca ar fi trebuit sa fie astazi birou permanent. La ora 13 am fost anuntati ca se va tine la ora 14. La ora 14 l-am chemat pe dl Tariceanu si l-am intrebat, a zis ca il facem la ora 17.00. Miza este ca trebuie sa se dea termen pentru depunerea de amendamente (la proiectul Statutului magistratilor - n.r.). Dupa o ora sau doua m fost sunat ca a fost amanat pe maine dimineata la ora 10.30.

Vargau i-a mai spus lui Gotiu ca "acum se lucreaza sa se repare eroarea materiala." "In mod normal, ca sa apara pe site trebuie sa ajunga la secretariatul Biroului Permanent si trebuie sa fie o scrisoare trimisa de la Camera Deputatilor cu forma legii adoptate. Or, la secretariatul BP de la Senat, din informatiile mele, nu s-a primit un astfel de proiect.

Ulterior, Vargau i-a spus lui Gotiu ca s-a rezolvat si ca nu a fost "nicio rea intentie".

UPDATE 1: Raluca Turcan (PNL) a vorbit in plenul Camerei Deputatilor despre aceasta anomalie: "La Senat a fost inregistrata initiativa legislativa ca fiind votata si exista deja numar de inregistrare. Lucrul acesta arata un singur lucru: ca a fost actiune cu premeditare. Urmareati ca azi, cu paravanul de comemorare a regelui Mihai, sa dati o lovitura justitiei. Noroc ca opozitia a reusit sa blocheze acest demers. Inca mai sunt sanse sa fiti opriti din acest proces".

UPDATE 2: Deputatul Florin Roman (PNL) a vrut sa reclame in plen o situatie similara cu proiectul de modificare a Legii ANI, dar presedintele de sedinta, Gabriel Vlase (PSD) i-a taiat microfonul

Vezi aici link catre pagina de la fisa legislativa de la Senat

Vezi aici fisa legislativa pentru proiectul de modificare a Legii ANI

Practic, cele doua proiecte au primit numere de inregistrare la a doua camera parlamentara sesizata desi ele nici macar nu au ajuns la votul final, inca, in prima camera sesizata, iar site-ul Senatului s-a antepronuntat pe adoptarea acestora in data de 6.12.2017.

Mai jos, captura ecran cu site-ul Senatului: