Agentia Nationala de Integritate a anuntat marti ca nu sustine proiectul de lege al deputatului PSD Florin Iordache, care a trecut luni de comisia juridica din Camera Deputatilor, intrucat nu corespunde deciziei 81/2013 a Curtii Constitutionale si "este de naturã sã excludã, retroactiv, de la aplicarea sancțiunilor pentru conflictul de interese, o singurã categorie de demnitari: parlamentarii pentru care s-a constatat definitiv încãlcarea regimului juridic al conflictelor de interese în perioada 2007-2013."

Redam comunicatul ANI privind propunerea de modificare a Legii nr. 176/2010:

Agenția Naționalã de Integritate nu susține adoptarea propunerii de modificare a Legii nr. 176/2010 privind integritatea în exercitarea funcțiilor și demnitãților publice, apreciind faptul cã forma propusã nu corespunde Deciziei Curții Constituționale nr. 81/2013, iar textul din proiectul de lege este de naturã sã excludã, retroactiv, de la aplicarea sancțiunilor pentru conflictul de interese, o singurã categorie de demnitari: parlamentarii pentru care s-a constatat definitiv încãlcarea regimului juridic al conflictelor de interese în perioada 2007-2013.

Prin noua reglementare propusã sunt lipsite de efecte actele emise de Agenția Naționalã de Integritate și hotãrârile definitive și irevocabile ale Înaltei Curți de Casație și Justiție prin anularea sancțiunilor unor persoane care au încãlcat dispozițiile legale privind integritatea în exercitarea demnitãților publice și se instituie un tratament preferențial și discriminatoriu parlamentarilor, fațã de celelalte categorii de funcții publice prevãzute de Legea nr. 161/2003, în contradicție cu dispozițiile Constituției României.

De asemenea, propunerea legislativã este de naturã sã aplice retroactiv Decizia Curții Constituționale invocatã în expunerea de motive.

Considerentele de mai sus au fost cuprinse în punctul de vedere formulat de Agenția Naționalã de Integritate și transmis în data de 27 noiembrie atât Ministerului pentru Relația cu Parlamentul, cât și Ministerului Justiției. Punctul de vedere poate fi consultat pe pagina de Internet a Agenției, la secțiunea „Puncte de vedere legislație”.

Comisia juridica a Camerei Deputatilor a votat un raport de admitere, luni, pentru o propunere legislativa initiata de deputatul PSD Florin Iordache, conform careia interdictiile aplicate deputatilor si senatorilor pe baza rapoartelor de evaluare intocmite de Agentia Nationala de Integritate si care au constatat nerespectarea prevederilor legale privind conflictul de interese in perioada 2007 - 2013, pana la intrarea in vigoare a Legii 219/2013 pentru modificarea si completarea Legii 96/2006 privind Statutul deputatilor si al senatorilor, inceteaza de drept. Modificarea a fost imediat criticata de deputatul PNL Catalin Predoiu, care a afirmat ca este vorba de o "spalare in masa".