Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, spune, legat de incidentul de la Tulcea, unde un politist a fost palmuit de un martor la un incident, dupa care a scos pistolul l-a indreaptat catre oameni, ca, in conditile in care ea a "cerut in mod expres" ca in interventii sau in patrulare sa existe cate doi politisti, asteapta, in urma anchetei pe care seful politiei a declansat-o, sa i se raspunda de ce era singur politistul in acea interventie si ce sef a decis ca acesta sa actioneze singur, potrivit news.ro.

Carmen Dan a scris pe Facebook, luni seara, ca a vazut recent imaginile cu politistul din Tulcea "incercand sa gestioneze o situatie tensionata, cum probabil sunt sute altele in fiecare zi, dar despre care nu putem afla decat generic, din raportarile institutionale zilnice" si ca, in conditile in care a cerut in mod expres ca in interventii sau in patrulare sa existe cate doi politisti, sunt cel putin doua intrebari la care asteapta un raspuns in urma partea anchetei pe care seful politiei a declansat-o: de ce era singur politistul in acea interventie si ce sef a decis ca acesta sa actioneze singur.

"Si mai am o observatie, la care insa nu astept niciun raspuns: cum poti ca reprezentant al politistilor sa nu scoti o vorba in sustinerea proiectului de intarire a autoritatii politistului, dar cand apari la televizor sa critici ca nimeni nu vrea sa faca nimic pentru politisti? Spuneam ca nu astept raspuns, pentru ca toti cei care isi doresc o protectie reala a politistilor in strada, care sustin acest proiect, in ciuda tuturor discutiilor din spatiul public, si care stiu ca autoritatea nu se construieste cu bani de chirie in plus, cunosc raspunsul", afirma Carmen Dan.

Ministrul Internelor mai sustine ca "o alta anomalie a actualului cadru legislativ" a fost demonstrata in Maramures, unde doi politisti au fost injurati si amenintati de un barbat care conducea un automobil fara sa aiba permis ;i fiind sub influenta alcoolului. Politistii i-au facut dosar penal, dar agresorul este liber pentru ca procurorul a considerat ca fapta nu reprezinta pericol.

"Pe toti cei care considerati ca nu e firesc ca politistii sa aiba parte de astfel de tratamente va astept sa sustineti propunerile de modificare a legislatiei pe care le-am prezentat luna trecuta. Eu cred ca vocea voastra ar trebui auzita!", adauga Carmen Dan.

Inspectoratul de Politie al Judetului Tulcea a declansat o ancheta interna dupa aparitia in spatiul public a unui filmulet in care se vede cum un politist din judet a incatusat un barbat, apoi incearca sa-l urce in masina de politie, ulterior barbatului i se face rau, mai multi martori la scena incearca sa intervina, iar la un moment dat politistul este palmuit de un martor la incident, dupa care scoate pistolul si il indreapta catre oameni, in final insa recurgand la spray lacrimogen.

In inregistrare se aude o voce care ii cere politistului sa-l lase in pace pe barbatul respectiv pentru ca "nu a omorat pe nimeni, doar a parcat pe trecere". La un moment dat, barbatul incatusat pare ca a lesinat, iar martorii intervin si ii cer politistului sa-l lase in pace, indeamnandu-se unii pe altii sa sune la 112 sa vina o ambulanta. Oamenii il acuza pe politist ca l-a lovit pe barbatul incatusat, ba chiar ca i-ar fi dat cu spray lacrimogen in gura.

Apoi, mai multi martori la incident se apropie de politist, cerandu-i sa-l lase in pace pe cel incatusat, iar unul dintre ei il loveste cu palma peste fata. In acel moment, acesta scoate pistolul si il indrepta catre oamenii. Acestia il injura si il incurajeaza sa traga in ei. Un alt barbat se apropie de politist, care face uz de sprayul lacrimogen in directia acestuia.

Ministerul Afacerilor Interne a pus in dezbatere publica, in 2 noiembrie, proiectul de lege privind intarirea autoritatii politistului. Una dintre masurile propuse se refera la marirea amenzii pentru persoana care refuza sa se legitimeze la solicitarea organelor de ordine publica de la maximum 500 de lei la maximum 1.500 de lei. De asemenea, persoana dusa la sectia de politie pentru verificare poate pleca dupa 24 de ore chiar daca nu i-a fost stabilita identitatea, aceasta masura avand pana acum doar caracter administrativ.

Ministrul Administratiei si Internelor, Carmen Dan, spunea, la o intalnire cu sefii inspectoratelor de politie din tara, ca la finalul dezbaterilor privind statutul politistului se va sti daca societatea vrea sa ii dea politistului protectia si parghiile necesare sau ramanem in situatia confuza de acum, dar atunci nu-l putem facem responsabil pe politist de tot ce nu merge bine intr-o comunitate. "In situatia in care dorim un politist care nu trebuie sa fie atat de protejat precum am propus noi, atunci ar fi bine sa nu ii mai acuzam de toate relele si de toate problemele care se intampla in viata de zi cu zi a comunitatii", a afirmat Dan.