Comisia juridica a Camerei Deputatilor a votat un raport de admitere, luni, pentru o propunere legislativa initiata de deputatul PSD Florin Iordache, conform careia interdictiile aplicate deputatilor si senatorilor pe baza rapoartelor de evaluare intocmite de Agentia Nationala de Integritate si care au constatat nerespectarea prevederilor legale privind conflictul de interese in perioada 2007 - 2013, pana la intrarea in vigoare a Legii 219/2013 pentru modificarea si completarea Legii 96/2006 privind Statutul deputatilor si al senatorilor, inceteaza de drept. Modificarea a fost imediat criticata de deputatul PNL Catalin Predoiu, care a afirmat ca este vorba de o "spalare in masa".

Florin IordacheFoto: cdep.ro

"Acum cateva minute, Comisia juridica a Camerei Deputatilor a adoptat o modificare a Legii privind integritatea in functii publice si a Legii privind Agentia Nationala de Integritate prin care a declarat "incetate de drept" unele interdictii aplicate deputatilor si senatorilor in perioada 2007-2013. Aceasta decizie desfiinteaza, in fapt, mai multe rapoarte ale Agentiei Nationale de Integritate. Practic, s-a adoptat un articol apt de "spalarea in masa" a unor deputati si senatori pentru care ANI a facut rapoarte. Intr-o astfel de situatie se afla si unii parlamentari actuali, cum ar fi Steluta Cataniciu (ALDE). Textul incalca flagrant MCV si interesele Romaniei", a afirmat Predoiu pe pagina sa de Facebook.

Conform unui amendament votat in comisia juridica, persoana eliberata sau destituita din functie potrivit prevederilor actuale sau fata de care s-a constatat existenta conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decazuta din dreptul de a mai exercita o functie sau o demnitate publica ce face obiectul prevederilor prezentei legi, cu exceptia celor electorale, pe o perioada de trei ani de la data eliberarii, destituirii din functia ori demnitatea publica respectiva sau a incetarii de drept a mandatului in care a existat conflictul de interese ori starea de incompatibilitate. Daca persoana a ocupat o functie eligibila, nu mai poate ocupa aceeasi functie pe o perioada de trei ani de la incetarea mandatului in care a existat conflictul de interese ori starea de incompatibilitate, transmite Agerpres.

Vezi aici textul in forma initiala

Vezi aici ce modificari s-au adus in 2013 la Legea 96 privind statutul deputatilor si senatorilor

Camera Deputatilor este prima Camera sesizata cu aceasta propunere legislativa, Senatul este decizionala. Este posibil ca proiectul sa fie votat miercuri in plenul Camerei Deputatilor.

Amintim de asemenea ca, anul trecut, chiar inainte de a lua vacanta, parlamentarii au votat dezincriminarea conflictului de interese pentru cei care si-au angajat rudele la cabinetele parlamentare pana in anul 2013, prin modificarea Statutului, insa acel proiect a fost declarat neconstitutional.