Fostul premier Dacian Ciolos a anuntat ca a petrecut cateva zile la Washington, programul sau incluzand si o intrevedere informala la Departamentul de Stat al SUA, dupa "semnalul de alarma" pe care oficialii americani l-au transmis in legatura cu modificarile la Legile Justitiei, relateaza Agerpres.

"Am petrecut cateva zile la Washington pentru activitati profesionale si am avut placerea sa fiu de Ziua Nationala alaturi de membri ai comunitatii romanesti din SUA, la receptia organizata de Ambasada Romaniei.

Am profitat de aceasta deplasare pentru a ma intalni si cu sustinatorii Platformei Romania 100, iar apoi am avut o intrevedere informala la Departamentul de Stat (dupa semnalul de alarma pe care oficialii americani l-au transmis in legatura cu modificarile la Legile Justitiei)", a scris Ciolos, duminica, pe Facebook.

Pe 27 noiembrie, purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat al SUA, Heather Nauert, afirma, intr-o declaratie de presa intitulata "Romania - propuneri ce afecteaza independenta sistemului judiciar", ca "Statele Unite constata cu ingrijorare ca Parlamentul Romaniei ia in considerare o legislatie ce ar putea submina lupta impotriva coruptiei si slabi independenta sistemului judiciar in Romania".

Aceasta legislatie, "propusa initial de Ministerul Justitiei, ameninta progresul pe care Romania l-a facut in ultimii ani de a construi institutii judiciare puternice, protejate de interferenta politica", sustinea purtatorul de cuvant in declaratia publicata pe site-ul Departamentului de Stat.

Statele Unite "indeamna Parlamentul Romaniei sa respinga propunerile care slabesc statul de drept si pun in pericol lupta impotriva coruptiei", a adaugat purtatorul de cuvant.