Senatorul liberal Alina Gorghiu a declarat ca PNL intentioneaza sa atace la Curtea Constitutionala modificarile aduse Legii 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, dupa ce Comisia parlamentara speciala pentru legile Justitiei a adoptat un raport favorabil in cazul acestui proiect, scrie Agerpres.

Alina GorghiuFoto: Agerpres

"Nu vom vota aceste legi. Cel putin 303 (Legea 303/2004-n.r.) - categoric votul va fi impotriva. Vom ataca la CCR aceasta lege si vom cere PSD pana in ultima secunda sa respinga niste proiecte care produc daune sistemului judiciar", a spus ea.

Senatorul Alina Gorghiu a criticat 'graba pentru finalizarea acestui proiect pe repede inainte'. Ea a mai precizat ca liberalii asteapta pronuntarea CCR pe marginea sesizarilor facute de PNL si USR in ce priveste hotararile in baza carora a fost infiintata comisia.

'Evident, intelegem ca este un cadou de Mos Nicolae pe care il fac domnului Dragnea. (...) Sunt ingrijorata de urmatorul aspect: sunt zeci, sute de amendamente tinute in continuare in tabel ca fiind respinse, care sunt adevarate bombe, posibil de adoptat in plen', a mentionat ea.

Gorghiu a invocat patru modificari facute de reprezentantii majoritatii 'netinand cont de faptul ca este necesara o reforma reala a sistemului judiciar'.

'In primul rand: independenta procurorilor nu mai exista ca si criteriu in lege. Deci vorbim de afectarea independentei procurorului in Romania, ceea ce si-au dorit de foarte multa vreme. Doi: diluarea integritatii magistratului. In Romania, orice functionar public impotriva caruia incepe urmarirea penala este suspendat de la locul de munca. Un magistrat care este trimis in judecata poate sa stea pe scaun si sa judece, ceea ce mi se pare jignitor la adresa oricarui justitiabil din Romania. Trei: vorbim de restrangerea rolului presedintelui in cazul numirilor magistratilor. Problema este ca prin aceasta comisie se incalca hotararile CCR. Exista hotararea invocata de noi, 375, care spune foarte clar ca nu ai voie sa golesti de continut atributia aceasta a presedintelui', a precizat senatorul PNL.

In ce priveste dezbaterile de miercuri referitoare la raspunderea magistratilor, Gorghiu a apreciat ca acestea au constituit 'un teatru ieftin'

'Nimic din ce s-a spus in spatiul public nu a devenit realitate. In continuare, statul, prin Ministerul de Finante, are dreptul sa dispuna daca face sau nu face actiunea in regres. Este doar o modificare de cuvinte. Practic, nimic nu s-a schimbat. Si veti vedea ca in niciun caz nu se vor putea modifica prejudiciile in urma erorilor judiciare de la magistratii care savarsesc aceste erori judiciare', a spus ea

La randul sau, Catalin Predoiu, fost ministru PNL al Justitiei, a admis ca sistemul de justitie are nevoie de modificari, dar a subliniat ca nu in felul acesta.

'In 2004, PSD a numit la Ministerul Justitiei un tehnocrat, pe Cristian Diaconescu, a carui echipa a alcatuit un an de zile un pachet de legi privind justitia, care sa pregateasca sistemul judiciar pentru intrarea Romaniei in UE. 13 ani mai tarziu, acelasi partid a alcatuit un proiect de lege privind statutul magistratilor care parca il pregateste pentru iesirea din UE. (...) Este de remarcat ca ministrul Toader nu a avut curajul sa isi asume acest proiect, l-a pasat celor trei initiatori, membri PSD, care si-au asumat aceasta sarcina nedemna de a declasa sistemul judiciar prin modificarile pe care le-au adus acestei legi', a spus el.

Predoiu a mai precizat ca 'din punct de vedere tehnic, legea este un ghiveci de reglementari bune, proaste si neconstitutionale'.

'In general, reglementarile bune sunt cele care erau in vigoare si au ramas nemodificate, neatinse de geniul legislativ PSD-ALDE. Reglementarile proaste sunt apte sa produca disfunctionalitati in modul de functionare a sistemului judiciar. (...) Iar modificarile neconstitutionale sunt prea multe pentru a fi enumerate, le vom pune in pagina in sesizarile pe care o sa le facem', a precizat liberalul.

El a mai apreciat ca parlamentarii PSD au acceptat de multe ori 'pe nemestecate' tot felul de amendamente propuse de catre asociatiile profesionale de magistrati.

'Fara sa vreau, imi sare gandul la o propunere de text care vizeaza in mod special posibilitatea de a numi in functia de ministru un magistrat, nu neaparat secretar de stat, doar ministru, si nu pot sa nu ma intreb daca nu cumva va urma o schimbare la varful ministerului Justitiei dupa ce aceste legi vor trece. Nu cumva acesta va fi pretul pe care ministrul Toader il va plati pentru ca a avut un ultim reflex de demnitate si nu a luat initiativa acestor proiecte?', a spus Predoiu.

Deputatul PNL Ioan Cupsa a subliniat ca intreaga activitate a comisiei este una neconstitutionala.

'Este neregulamentara de la un capat la celalalt. Se incalca regulamentele Camerei, regulamentul Senatului, se incalca regulamentele activitatilor comune. Textele in sine, normativele pe care le-am adoptat, sunt, de asemenea, neconstitutionale, sunt neclare, sunt imprecise, sunt paralelisme juridice sau se incalca in mod direct decizii ale CCR, astfel incat, desi o parte dintre interventii sunt dorite, sunt sustinute si de noi, in ansamblu, aceasta lege nu poate fi votata de catre PNL', a declarat Comsa.