Senatorul PMP Traian Basescu a declarat miercuri ca Romania este in situatia in care risca sa deterioreze relatiile cu SUA pentru o proasta si defectuoasa intelegere a modului in care lucreaza Guvernul SUA, transmite news.ro.

El i-a acuzat pe Liviu Dragnea si Calin Popescu Tariceanu ca au transmis SUA declaratia in numele Parlamentului fara sa o supuna la vot, spunand, ironic, ca pot ei pot reprezenta Parlamentul la defilarea de 1 Decembrie, la receptia de la Cotroceni sau "alaturi de Daea, sa vanda oaia".

"Romania este in situatia in care risca sa deterioreze niste relatii pentru o proasta si defectuasa intelegere a modului in care lucreaza Guvernul SUA. As pleca de la continutul comunicatului purtatorului de cuvant al Departamentului de stat. Prin acest comunicat nu se interzice discutarea acestor legi, ci el are doua semnificatii in analiza mea: este o expresie a neincrederii si face parte la prevederile din proiectul transmis de ministrul Justitiei. Nu este vorba despre vreo interdictie data Parlamentului, asa cum incearca unii sa interpreteze comunicatul sau cum se ratoiesc Tariceanu si Dragnea", a declarat Basescu la Parlament.

El a mai spus ca scrisoare trimisa de SUA nu pune la indoiala suveranitatea Parlamentului de la Bucuresti, ci atrage atentia asupra unor prevederi din pachetul de legi pentru Justitie: "Comunicatul Departamentului de Stat nu pune sub semnul intrebarii suveranitatea Parlamentului, ci sa se dea atentie unor prevederi din pachetul lui Tudorel Toader".

Referindu-se la declaratia transmisa SUA de catre Dragnea si Tariceanu, Basescu a spus ca Departamentul de Stat stie faptul ca PNL si PSD au vrut in 2012, prin suspendarea sa, sa "captureze Justitia".

"Departamentul de Stat stie cu cine are de-a face si nu poate sa nu-si aminteasca faptul ca actualul PSD, alaturi de PNL, pana nu de mult, spuneau ca nu avem toata putere pana nu avem Justitia. Ei stiu ca acesta este partidul care alaturi de liberali voiau sa captureze Justitia in 2012, prin suspendarea presedintelui. Acest PNL, care dintr-o data a devenit un aparator neconditionat al Justitiei, este parte din istoria recenta a luptei impotriva Justitiei", a declarat Basescu.