Eurodeputata Renate Weber, membra a grupului ALDE din Parlamentul European, a apreciat marti, in cadrul unei intalniri cu jurnalisti romani, ca in actuala disputa legata de pachetul privind legile justitiei poarta o responsabilitate atat fostul presedinte Traian Basescu, pentru ca a sporit prerogativele prezidentiale in justitie, cat si PSD, pentru ca prin mentinerea la conducerea sa a lui Liviu Dragnea, politician care are deja o condamnare penala, a creat o perceptie publica ce decredibilizeaza lupta anticoruptie, transmite Agerpres.

"Atunci au fost schimbate legile justitiei si presedintele a capatat dreptul de a se opune la numirile de magistrati. Pana atunci, de exemplu, Iliescu n-a simtit nevoia sa faca asa ceva, nici Constantinescu , si nici dupa aceea din nou Iliescu. Acestea au venit in timpul presedintiei lui Traian Basescu", a amintit Renate Weber.

Pe de alta parte, la ora actuala in cazul pachetului privind legile justitiei "este vorba despre perceptia asupra a ceea ce se intampla", a continuat ea.

"Oamenii care ies in strada in Piata Victoriei si in alte piete din orase mari din Romania nu ies pentru ca nu se redacteaza o hotarare judecatoreasca cu anii. Ei ies pentru ca exista o perceptie ca, daca te atingi si cu o floare de legile justitiei acum, si insist asupra cuvantului 'acum', o faci pentru ca vrei de fapt sa sugrumi toata lupta anticoruptie. Si aceasta de ce? Pentru ca, sincer, cata vreme ai in fruntea partidului de guvernamant o persoana care are o condamnare penala nu ai cum sa stergi din perceptia publica ideea ca este un conflict de interese si ca este o chestiune pro domo. Nu ai cum sa scoti asta din mintea oamenilor", a explicat eurodeputata ALDE.

"De aceea, din pacate, PSD a decredibilizat orice actiune pe care o face de modificare a acestor legi, chiar daca ele sunt superbe " nu e cazul, sigur ca toate sunt de corectat", dar nu mai crede nimeni", a conchis ea, adaugand ca in opinia sa o alta greseala este numirea fostului ministru al justitiei Florin Iordache in fruntea unei comisii create ad-hoc de revizuire a legilor justitiei, comisie pe care Weber nu o considera necesara.