Comunicatul Departamentului de Stat al SUA nu ar trebui sa fie o surpriza pentru autoritatile de la Bucuresti, reprezentand, din nou, expresia ingrijorarii SUA privind masurile care pot duce la anularea progresului facut de Romania in lupta anticoruptie, a declarat, marti, ambasadorul american Hans Klemm, aflat la Drobeta Turnu Severin, relateaza News.ro.

Hans KlemmFoto: Captura Digi 24

"Ceea ce s-a intamplat ieri a fost din nou expresia ingrijorarii SUA privind masurile care pot duce la anularea progresului uimitor facut de Romania pana acum", a declarat ambasadorul SUA, potrivit imaginilor difuzate de Tele2Drobeta.

El a mai spus ca acesta nu este primul semnal de alarma tras de autoritatile americane, amintind ca in 29 august, la mai putin de o saptamana dupa ce ministrul Tudorel Toader a facut propunerile de reforma a justitiei, Ambasada SUA a transmis o declaratie prin care si-a manifestat ingrijorarea cu privire la aceste propuneri, iar acea declaratie a fost facuta in numele Statelor Unite.

"Pe de alta parte, SUA raman ingrijorate si ieri ne-am exprimat ingrijorarea. Suntem ingrijorati ca aceste schimbari nu vor sprijini o justitie independenta si nu vor conduce la o intarire a sistemului de justitie si nu vor contribui la lupta incredibila pe care Romania a dus-o impotriva coruptiei", a mai spus Hans Klemm, care a laufat progresele umitoare facute de Romania in ultimii 15-20 de ani.

Ambasadorul american a vorbit si despre protestele de duminica, la care au participat zateva zeci de mii de oameni, spunand ca sunt un exemplu important de responsabilitate civica. "Oamenii au marsaluit pe o vreme rece cu familiile lor, ordonat, cu pasiune, in sprijinul statului de drept si democratiei", a adaugat ambasadorul.

Ambasadorul Statelor Unite ale Americii a facut aceste declaratii la Drobeta Turnu Severin, unde a participat la o masa rotunda cu jurnalistii din presa locala, la Biblioteca Judeteana.

Departamentul de Stat al SUA a transmis luni seara un comunicat prin care isi exprima ingrijorarea fata de faptul ca Parlamentul Romaniei ia in calcul o legislatie care ar putea submina lupta anticoruptie si ar putea afecta independenta sistemului judiciar si cere Parlamentului sa respinga propunerile care slabesc statul de drept.

"Statele Unite remarca cu ingrijorare ca Parlamentul Romaniei discuta o legislatie care ar putea submina lupta anticoruptie si ar putea slabi independenta sistemului judiciar din Romania", se arata intr-o declaratie de presa intitulata "Romania - propuneri care afecteaza independenta sistemului judiciar", apartinand lui Heather Nauert, purtator de cuvant al Departamentului de Stat.

Declaratia consemneaza ca "legislatia, care a fost propusa initial de Ministerul Justitiei, ameninta progresele pe care Romania le-a facut in ultimii ani pentru a construi institutii judiciare puternice, protejate de interferenta politica".

"Cerem Parlamentului Romaniei sa respinga propunerile care slabesc statul de drept si pun in pericol lupta impotriva coruptiei", se arata in finalul declaratiei.

Presedintii Senatului si Camerei Deputatilor, Calin Popescu Tariceanu si Liviu Dragnea, au dat publicitatii un comunicat in care sustin ca "Parlamentul Romaniei a luat act cu neplacuta surprindere de comunicatul emis in data de 27 noiembrie 2017 de catre Departamentul de Stat din Statele Unite ale Americii referitor la dezbaterea privind reforma Justitiei".