Fostul premier Dacian Ciolos scrie sambata, intr-o postare pe Facebook, ca liderii coalitiei de guvernare PSD-ALDE au interese directe in modul in care justitia isi face treaba, fiind vizati direct in dosare penale, astfel ca, indiferent ce tactica ar adopta in dezbaterile si votarea modificarilor propuse la legile justitiei, acestia nu mai pot avea increderea oamenilor pe acest subiect.

Dacian CiolosFoto: Facebook - Dacian Ciolos

"Pachetul de modificare a legilor justitiei trebuie retras complet din Parlament", sustine Ciolos, apreciind ca "orice modificare ar trebui dezbatuta cu experti din sistemul judiciar, cu experti independenti si apoi consultata Comisia de la Venetia".

El anunta de asemenea ca duminica seara va fi in strada alaturi de protestatari.

Redam integral postarea lui Dacian Ciolos:

"Exista o legitimitate data de vot, de buna functionare a institutiilor intr-un stat de drept. Exista o legitimitate care izvoraste din increderea oamenilor, care se bazeaza pe onestitatea cu care un om politic se raporteaza la o decizie. Promisiunile mincinoase, atacul la principiile fundamentale ale unui stat democratic - cum este independenta justitiei, anuleaza aceasta legitimitate. Lipsa increderii nu poate fi compensata de nicio functie.

In momentul in care au inceput sa se atinga de legile justitiei, liderii coalitiei de guvernare PSD-ALDE au inceput sa piarda aceasta legitimitate. Au pierdut increderea dintr-un motiv simplu: au interese directe in modul in care justitia isi face treaba, sunt vizati direct in dosare aflate in diferite etape in justitie. Si ei, si colegii lor de partid, s-au facut ca nu vad acest enorm conflict de interese. Cum sa ai incredere in lupi sa faca legile la stana?

De aceea, indiferent ce tactica ar adopta in dezbaterile si votarea modificarilor propuse la legile justitiei, liderii actuali ai majoritatii parlamentare nu mai pot avea increderea noastra pe acest subiect. Cu siguranta, increderea mea au pierdut-o de mult.

Pachetul de modificare a legilor justitiei trebuie retras complet din Parlament.

Orice modificare ar trebui dezbatuta cu experti din sistemul judiciar, cu experti independenti si apoi consultata Comisia de la Venetia. Fara o abordare deschisa, participativa, prin care sa se demonstreze ca orice eventuale modificari sunt facute numai in interesul ameliorarii actului de justitie si nu pentru a servi interese personale ale unor politicieni aflati temporar la putere, orice astfel de initiativa nu poate starni decat suspiciune.

Din toate aceste motive, duminica seara voi fi in strada, impreuna cu voi."