Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat sambata, la Targu Mures, ca Centenarul Marii Uniri trebuie sa fie, pentru comunitatea maghiara, un prilej de bilant, dar si un prilej de a deschide un nou cadru de dialog si colaborare cu majoritatea romaneasca, in scopul construirii unui viitor comun, transmite Agerpres.

Kelemen HunorFoto: Agerpres

Kelemen Hunor a mentionat ca membrii comunitatii maghiare trebuie sa vorbeasca despre valorile pe care le-au creat si care au contribuit la dezvoltarea societatii, dar, in acelasi timp, trebuie sa isi exprime doleantele si neajunsurile.

"Urmeaza anul 2018 si acesta nu ne va cruta. Sunt foarte multe manifestari antimaghiare si ultranationaliste. (...) Fara a vrea sa jignim pe cineva, (...) trebuie sa ne punem intrebarea - dupa 100 de ani ce s-a schimbat in tara noastra, ce s-a imbunatatit si ce a devenit mai rau? Daca pastrarea identitatii noastre, a comunitatii maghiare este in siguranta. (...)

Aici, la Targu Mures, evenimentele care s-au petrecut in jurul Liceului romano-catolic, dar si alte cazuri care s-au petrecut de-a lungul istoriei ne arata ca putem sa si regresam, nu doar sa avansam. Deci, trebuie sa spunem ca Centenarul Unirii ar trebui sa fie o perioada in care majoritatea romana sa accepte si ceea ce cerem noi, un dialog, in care vom avea o noua relatie, un nou cadru de colaborare intre majoritate si minoritate. (...) Eu vad un viitor comun, un viitor pe care il cladim impreuna aici in Romania si in Transilvania", a afirmat Kelemen Hunor, in deschiderea sedintei organizatiilor de femei ale UDMR, care se desfasoara sambata la Palatul Culturii din Targu Mures.

El a adaugat ca o majoritate care are incredere in sine nu o sa aiba niciodata frica de o minoritate, iar ceea ce solicita membrii comunitatii maghiare nu va face "mai saraca societatea romaneasca", ci ii va ajuta "sa se simta bine, sa se simta acasa".