Parlamentarii USR se declara nemultumiti, dar decisi sa 'lupte pana la capat' in lucrarile Comisiei speciale pentru domeniul justitiei, in care se discuta propunerea legislativa de modificare a Legii privind statutul judecatorilor si procurorilor, spre deosebire de membrii PNL si PMP care au parasit sala in prima parte a zilei, potrivit Agerpres.

Deputatul Stelian Ion a calificat discutiile ca 'fiind aberante'.

'Se intampla ceva de neacceptat in aceasta comisie. Am solicitat sa se trimita catre Biroul permanent o cerere de sesizare a Comisiei de la Venetia prin care sa primim aviz pe aceste legi foarte importante. Nu s-a acceptat aceasta solicitare a noastra, desi raportul pe MCV este foarte clar, in sensul in care trebuie sa fie cerut un asemenea aviz. Am cerut amanarea discutiilor pe aceste legi pentru ca avem 600 de pagini de amendamente pe care le-am primit recent si o discutie serioasa nu poate avea loc intr-un astfel de ritm. Modul in care s-a derulat sedinta a fost unul care i-a determinat pe colegii nostri sa paraseasca sedinta, revoltati de ceea ce s-a intamplat. Noi am ales sa ramanem aici, sa luptam pana la capat, sa preluam daca este nevoie sau sa sustinem pozitia CSM, care a fost pus la zid de foarte multe ori. Reprezentantul Parchetului General a parasit aceasta sedinta tot in forma de protest pentru ca nu sunt niste discutii reale care sa aiba la baza nevoile esentiale ale justitiei', a declarat deputatul.

In opinia deputatului USR George Dirca, in acest moment Parlamentul se indeparteaza tot mai mult de la rolul esential pe care il are - acela de a legifera.

'Practic, in acest moment ne indepartam de la rolul esential pe care il avem, si anume rolul de a legifera si capatam din ce in ce mai multe atribute in rolul de a cerceta. Din punctul nostru de vedere, noi nu am fost mandatati de catre alegatorii nostri sa cercetam aici in Parlament absolut nimic si trebuie sa legiferam', a spus Dirca.

El a criticat intre altele un amendament conform caruia 'practic, in acest moment procurorii sunt limitati la solutiile pe care le dau'.

'Numai in acele situatii ei beneficiaza de independenta. In schimb, in celelalte situatii, in celelalte acte pe care le intocmesc in dosar, asa cum este articolul in forma prezenta, se subintelege ca ei nu mai sunt independenti si ca ar trebui ca toate aceste acte sa fie verificate de un organ ierarhic superior sau de ministru. Formularea cea mai fericita era ca in toate situatiile prevazute de lege ei sa beneficieze de aceasta independenta', a motivat deputatul USR.