Deputatii USR Adrian Prisnel si Cristian Ghinea au depus doua proiecte de lege care urmaresc sprijinirea finantarii sectorului non-profit de catre cetateni prin majorarea si extinderea instrumentului fiscal de redirectionare a unei cote din impozit catre ONG-uri, se arata intr-un comunicat de presa.

"Propunerile legislative vin ca urmare a modificarilor aberante aduse Codului Fiscal de guvernul lui Liviu Dragnea, care afecteaza finantarea sectorului ONG de catre cetateni, si in contextul in care PSD a declansat o actiune de suprimare a vocilor critice din societatea civila, prin legea Plesoianu privind asociatiile si fundatiile" se arata in comunicat.

Unul dintre proiectele de modificare a Codului Fiscal majoreaza cota care poate fi redirectionata de catre cetateni pentru sustinerea entitatilor nonprofit, unitatilor de cult si pentru acordarea de burse private de la 2% la 3,5% din impozitul pe venit. Majorarea ar urma sa compenseze integral pierderea pe care o produce sectorului non-profit scaderea impozitului pe venit de la 16 la 10%.

Al doilea proiect de lege extinde instrumentul de redirectionare la veniturile obtinute din investitii. Astfel, proiectul propune posibilitatea ca persoanele care obtin venituri din investitii sa poata redirectiona pana la 2% din impozitele datorate statului pentru sustinerea entitatilor nonprofit, unitatilor de cult, precum si pentru acordarea de burse private. Aceste venituri provin din dividende, dobanzi, transferul titlurilor de valoare si orice alte operatiuni cu instrumente financiare, inclusiv instrumente financiare derivate, transferul aurului financiar, lichidarea unei persoane juridice.

"PSD vrea sa suprime orice urma de contestare a abuzurilor si minciunilor sale. Astazi tinta PSD este societatea civila care critica atacul PSD impotriva justitiei si proasta guvernare. Vedem cum printr-o lege initiata de killerul de serviciu al lui Liviu Dragnea, Liviu Plesoianu, PSD urmareste ca in sectorul ONG sa ramana doar organizatiile care sunt animalele de companie ale puterii. Daca legea va fi adoptata, ONGurilor le va fi interzis sa critice puterea, ca o conditie a primirii statutul de utilitate publica, si vor fi desfiintate, daca nu publica sursele de venit, in conditiile in care multi donatori se tem de represalii. Vedem si cum, prin mai multe modificari ale Codului Fiscal, finantarea societatii civile de catre cetateni si companii este diminuata semnificativ. Lupta si munca ONGurilor a fost esentiala pentru ca Romania sa fie o societate democratica si mai incluziva social. Fara fonduri, acestea nu-si pot indeplini in continuare misiunea. Dorim sa le sprijinim prin intarirea mecanismului prin care cetatenii pot redirectiona o parte din impozitele datorate statului catre sectorul non-profit", a declarat deputatul USR Adrian Prisnel.

"In Romania, ONG-urile reusesc sa suplineasca lipsa de implicare a statului in domenii-cheie precum servicii sociale sau educatie. ONG-urile ofera astfel de servicii mai ieftin, mai eficient si mai profesionist decat o face statul birocratic roman. Aceste organizatii sunt acum victimele Revolutiei fiscale a guvernului lui Liviu Dragnea. Avem acum si acest proiect de lege initiat de Serban Nicolae si Liviu Plesoianu care vrea sa interzica ONG-urilor de utilitate publica sa critice puterea politica. Asistam la o ofensiva generalizata la adresa societatii civile. PSD-ul incearca in cel mai putinist stil cu putinta sa bage pumnul in gura societatii civile", motiveaza Ghinea depunerea celor doua proiecte de acte normative.

Potrivit USR, cetatenii contribuie din ce in ce mai mult la finantarea ONG-urilor, acest fapt fiind si o recunoastere a rolului social al acestora. Aproape doua milioane de cetateni, insemnand 30% din contribuabili, au optat in 2015 pentru redirectionarea cotei de 2% din impozitul pe venit catre organizatiile non-guvernamentale. Astfel, 28000 de organizatii non-guvernamentale au fost finantate cu 143 de milioane de lei prin instrumentul 2%.