"România îşi face iluzii că stă la masă cu cei mari, fiind mereu conformistă”, declară la RFI senatorul PSD Titus Corlăţean. Fostul ministru de Externe se întreabă „de ce să nu lucrăm cu cei care au interese similare cu ale României în interiorul UE” şi afirmă că „unii sunt stigmatizaţi de capitale mari sau de Bruxelles”, referindu-se la state central-est europene.

Titus Corlăţean crede că România trebuie să aibă o atitudine mai puţin conformistă în interiorul UE: „Noi trebuie să învăţăm să spunem şi nu, să spunem atunci când ni se servesc tot felul de subiecte pe agenda europeană, le preluăm aşa, de o manieră conformistă, nu le trecem prin filtrul interesului specific al României, care nu neapărat trebuie să fie întotdeauna identic cu cel al Bruxellesului sau al Berlinului sau al Parisului sau al Hagăi. Avem şi noi dreptul la agenda noastră specifică”.

„Sunt şi alţi parteneri europeni, care sunt nemulţumiţi, unii sunt stigmatizaţi de capitale mari sau de Bruxelles, genul statelor central-est europene, dar atenţie, noi aici rezonăm şi cei care vorbesc împotriva unei forme de cooperare cu Grupul Vişegrad, care astăzi cel puţin unele dintre statele de acolo sunt stigmatizate, de fapt, ascund interese politice. De ce să nu lucrăm cu cei care au interese similare cu ale României în interiorul UE? De ce să nu ne susţinem interesele specifice, de ce să continui să pierd economic uriaş datorită faptului că frontiera româno-ungară este frontieră Schengen şi că TIR-urile cu marfă produsă în România, nu doar marfă românească, dar sunt şi produse în care companiile germane, franceze, olandeze au interese, dar pentru că alte interese sunt mai mari decât interesele astea specifice, tot rămânem blocaţi. Poate că este timpul să fim ceva mai hotărâţi în abordarea acestor subiecte”, spune senatorul PSD.

Continuarea pe www.rfi.ro