PNL si USR Iasi cer demisia sefului Consiliului Judetean Iasi Maricel Popa, lider al PSD Iasi, dupa ce DNA a anuntat punerea acestuia sub urmarire penala pentru comiterea a trei fapte de abuz in serviciu. Potrivit unui comunicat al consilierilor judeteni liberali, acuzatiile DNA la adresa lui Maricel Popa arata ca la varful CJ exista "un conducator abuziv, amator, care acum este suspect intr-un dosar de coruptie".

"Grupul consilierilor judeteni ai PNL Iasi cere lui Maricel Popa sa paraseasca Consiliul Judetean. Avem o radiografie clara a ceea ce reprezinta administratia PSD pentru judetul Iasi: Maricel Popa, presedinte de Consiliu Judetean, anchetat de DNA pentru abuz in serviciu, flancat de doi consilieri personali suspecti de coruptie: Gheorghe Nichita (fost primar al Iasiului, trimis in judecata in doua dosare de coruptie - n.r.) si Daniel Achitei. Domnule Popa, daca mai aveti putina demnitate, plecati de la Consiliul Judetean si trimiteti-l acasa pe Gheorghe Nichita", spun consilierii judeteni ai PNL. La randul sau, liderul USR Iasi, deputatul Cosette Chichirau, a declarat pentru News.ro ca "oameni precum Maricel Popa tin Iasiul in saracie", cerandu-i sa plece din Consiliul Judetean.

"E o noua pata pe imaginea Iasului, in conditiile in care scandalurile de coruptie in administratia ieseana s-au tinut lant in ultimii ani. Oameni ca Maricel Popa tin Romania si Iasiul in saracie si subdezvoltare, la periferia Europei, cand am putea fi in inima ei prin accesiunea la zona Schengen si moneda euro. Fara coruptie, am ajunge departe. Ne-am saturat, gata, sa plece Maricel Popa si toata gasca de hoti. Demisia", a afirmat deputatul USR Cosette Chichirau.

DNA a anuntat, marti, ca Maricel Popa este urmarit penal pentru trei infractiuni de abuz in serviciu, Daniel Achitei, fost director al Directiei Judetene de Administrare a Drumurilor si Podurilor Iasi si consilier personal al presedintelui CJ, este urmarit penal pentru abuz in serviciu (doua fapte) si complicitate la abuz in serviciu, iar Ion Echimov, administrator al S.C. Eky Sam S.R.L., este urmarit penal pentru complicitate la abuz in serviciu. De asemenea, in acest dosar este urmarita penal si S.C. EKY SAM S.R.L., tot pentru complicitate la abuz in serviciu.

Potrivit procurorilor DNA, in perioada 2016-2017 Maricel Popa, in calitate de presedinte al Consiliului Judetean Iasi, beneficiind de ajutorul lui Achitei, a sistat in mod abuziv trei contracte care aveau ca obiect intretinerea drumurilor judetene. In contextul unui scandal mediatic creat in legatura cu lucrarile de intretinere la drumul judetean 248 A (Iasi -Voinesti - Tibanesti), Maricel Popa a stopat lucrarile pe motiv ca ar exista nereguli, fara ca aceasta hotarare sa aiba la baza vreo expertiza tehnica.

In plus, presedintele Consiliului Judetean Iasi a determinat excluderea unei societati din cadrul asocierilor de firme care castigasera doua din contractele amintite si inlocuirea acesteia cu una "agreata". Intr-unul dintre cazuri, Maricel Popa a produs firmei un prejudiciu de 717.898 de lei. In celalalt caz, activitatea de dezapezire a drumurilor judetene pentru perioada 1 ianuarie - 15 martie 2017 i-a fost retrasa aceleiasi firme si preluata in mare parte de catre SC Eky Sam SRL, careia i-a fost creat un folos patrimonial necuvenit de 1.127.563 de lei, mai spun procurorii DNA.

Maricel Popa a fost ales in functia de presedinte al Consiliului Judetean Iasi in anul 2016, candidand pe listele PSD. El se afla la primul mandat. Totodata, Popa este presedintele filialei judetene a PSD Iasi. Pana in momentul in care a preluat sefia CJ Iasi, Maricel Popa a administrat mai multe firme, inclusiv o societate care s-a ocupat cu modernizarea de drumuri.