Deputatul liberal Ovidiu Raetchi, vicepresedintele Comisiei de Aparare, a transmis o scrisoare deschisa presedintelui PSD, Liviu Dragnea, in care i-a solicitat acestuia sa renunte la proiectul de lege prin care Jandarmeria devine organ de cercetare judiciara.

Proiectul se afla in asteptarea unui raport la Camera Deputatilor, prima camera sesizata. Comisia de Aparare a dat un aviz favorabil proiectului, desi Guvernul nu il sustine.

Plenul Camerei a prelungit marti termenul de adoptare tacita pentru acest proiect cu inca 15 zile.

Scrisoarea lui Raetchi:

"Domnului presedinte al PSD, Liviu Dragnea,

Protestele de duminica, din toata tara, impotriva legilor justitiei, este posibil sa fie printre ultimele manifestari de strada in care libertatea de exprimare este respectata. Potrivit unui proiect de lege initiat de nu mai putin de 117 parlamentari PSD si ALDE, Jandarmeria este transformata in organ de cercetare judiciara, sub pretextul apararii ¬valorilor sociale¬. Este profund neconstitutional ca civilii sa fie anchetati de catre militari, iar proiectul de lege contine o serie de prevederi aberante si neconstitutionale. Mentionez doar cateva dintre ele: ¬Ministrul afacerilor interne, cu avizul procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, desemneaza jandarmi care au calitatea de organe de cercetare ale politiei judiciare¬, sau ¬Sefii ierarhici pot da lucratorilor politiei judiciare dispozitii si indrumari in efectuarea activitatilor de constatare a infractiunilor si de strangere a datelor in vederea identificarii autorilor infractiunilor si inceperii urmaririi penale". Proiectul este o bomba legislativa care ne poate scoate din Uniunea Europeana, in conditiile in care stipuleaza ca anchetarea protestelor se remilitarizeaza dupa modelul de dinainte de 1989. In acest moment, proiectul este tinut in asteptare, probabil in asteptarea unui moment oportun. De aceea, domnule Liviu Dragnea, va solicit, in calitatea dvs. de presedinte al PSD, sa renuntati la proiectul de lege initiat de colegii dvs.

Initiativa legislativa a fost depusa la doar cateva saptamani de la protestele de la inceputul anului si exista suspiciuni rezonabile ca obiectivul acesteia a fost sa descurajeze protestele, sa ii intimideze pe manifestanti si sa limiteze libertatea de exprimare, prin crearea unui cadru legal care sa permita sporirea periculoasa si arbitrara a atributiilor Jandarmeriei. Va reamintesc faptul ca Guvernul a dat aviz negativ proiectului, ministerul Justitiei nu este de acord cu acesta, mai nou, chiar si ministrul Carmen Dan s-a razgandit si afirma ca nu il priveste cu ochi buni dar, ca prin minune, parlamentarii PSD asteapta momentul oportun pentru adoptarea acestuia. In acest context, sunt convins ca nu veti ezita si ii veti anunta pe colegii dvs. de partid ca ati decis sa renuntati la acest proiect de lege."

Citeste aici proiectul in forma initiala

Citeste aici punctul de vedere negativ al Guvernului

In proiectul initiat de Salan - fost sef al Inspectoratului Judetean de Jandarmi Hunedoara, general de brigada - se prevede ca jandarmii vor putea "sa conduca la sediul unitatilor/structurilor Jandarmeriei Romane sau, dupa caz, al Politiei Romane persoanele care, prin actiunile lor, pericliteaza integritatea corporala, sanatatea sau viata persoanelor, ordinea publica sau alte valori sociale, precum si persoanele suspecte de savarsirea unor fapte ilegale, a caror identitate nu a putut fi stabilita in conditiile legii".

In expunerea de motive se argumenteaza ca, potrivit legislatiei actuale, jandarmul nu poate stabili identitatea persoanelor si nu poate invita persoane suspecte la sediul unitatilor Jandarmeriei.

Legea nu detaliaza insa ce inseamna sintagma "alte valori sociale". In cazul nerespectarii dispozitiilor date de jandarm, acesta este indeptatit sa foloseasca forta, potrivit sursei citate.

In plus, jandarmii vor avea dreptul de a face perchezitii corporale sau ale vehiculelor

Initiativa introduce dreptul jandarmilor de a purta si folosi arme cu tranchilizante, arme cu glont de cauciuc, dispozitive cu ultrasunete sau substante iritante.

In expunerea de motive se argumenteaza ca jandarmii, in special cei din structurile montane, "intra in contact cu animale salbatice aflate in habitatul respectiv", dar si situatii in care sunt gasite animale prinse in capcane si care nu pot fi tranchilizate pentru a fi eliberate sau duse la medicul veterinar.

De asemenea, Ministerul de Interne va avea posibilitatea de a desemna jandarmi care au calitatea de organe de cercetare ale politiei judiciare.

Initiatorul argumenteaza ca Jandarmeria poate pune la dispozitia parchetelor circa 300 de oameni - "absolventi de invatamant superior" - pentru a lucra sub directa coordonare a procurorilor.

Initiativa legislativa are sustinerea a 124 de parlamentari, cvasi-majoritate de la PSD, insa a fost semnat si de cativa senatori PNL: Caracota Iancu, Danaila Leon, Harau Eleonora-Carmen, Pauliuc Nicoleta, Peres Alexandru