PNL a atacat la Curtea Constitutionala noul Regulament al Comisiei SRI. Turcan: "PSD transforma Comisia de control a SRI intr-un instrument de presiune politica asupra cetatenilor Romaniei"

de I.R.     HotNews.ro
Marţi, 24 octombrie 2017, 15:21 Actualitate | Politic


 documente
PNL a sesizat Curtea Constitutionala a Romaniei cu privire la Hotararea Parlamentului Romaniei care modifica regulamentul de organizare si functionarea Comisiei comune permanente a Camerei Deputatilor si Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activitatii Serviciului Roman de Informatii, in sensul in care toti cetatenii chemati la aceasta comisie sa fie obliati sa vina.
 
"In dispret total fata de Constitutia Romaniei, majoritatea PSD-ALDE a transformat o comisie permanenta a Parlamentului Romaniei intr-o comisie de ancheta pe perioada nedeterminata. In realitate, nu este altceva decat un instrument de presiune politica pus in mainile liderului PSD, Liviu Dragnea. In plus, a fost introdusa obligatia pentru toti cetatenii de a fi prezenti in comisia de control a SRI, desi aceasta nu e comisie de ancheta, iar cetatenii nu se afla in vreo relatie cu Senatul sau Camera Deputatilor", afirma Turcan, liderul deputatilor PNL, intr-un comunicat de presa.

"Majoritatea PSD-ALDE ignora, cu buna stiinta, prevederile constitutionale si schimba statutul consfintit de legea fundamentala si regulamentele parlamentare pentru organismele de lucru ale Legislativului", se mai arata in comunicat.

Sesizarea PNL de neconstitutionalitate se bazeaza pe urmatoarele elemente, potrivit comunicatului:

Incalcarea principiului legalitatii derivat din dispozitiile art.1, alin.(5) din Constitutia Romaniei.

 In esenta, incalcarea consta in instituirea prerogativelor de comisie de ancheta in sarcina unei comisii parlamentare permanente cum este Comisia comuna permanenta a Camerei Deputatilor si Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activitatii Serviciului Roman de Informatii. In opinia Partidului National Liberal nicio comisie permanenta nu poate exercita, in mod perpetuu, functia de comisie de ancheta.

Investirea unei comisii permanente cu prerogativele comisiei de ancheta se poate realiza numai prin abilitarea Parlamentului sau a unei Camere a acestuia in urma adoptarii unei hotarari in acest sens. Prin hotarare trebuie specificat obiectul anchetei, obiectivele acesteia, componenta comisiei si durata determinata in care aceasta trebuie sa-si desfasoare activitatea. Exemplificam prin hotararile: HCD nr. 119/2016 si HCD nr. 39/2015.

Prin adoptarea Hotararii Parlamentului nr. 85/2017, majoritatea parlamentara PSD-ALDE-UDMR a incalcat dispozitiile regulamentare descrise mai sus. Astfel, Comisia comuna permanenta a Camerei Deputatilor si Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activitatii Serviciului Roman de Informatii a primit atributii perpetue de comisie de ancheta, incalcandu-se astfel dispozitiile art. 1 alin. (5) din Constitutie.

1. Extinderea neconstitutionala a obligatiei de informare a Parlamentului de catre Guvern si celelalte organe ale administratiei publice si in sarcina altor subiecte de drept.

O astfel de obligatie nu incumba persoanelor care nu fac parte din Guvern si celelalte organe ale administratiei publice. Cu toate acestea, norma de trimitere de la art. I pct 4, din Hotararea Parlamentului 85/2017, instituie ca prerogativa a Comisiei permanente comune pentru controlul activitatii S.R.I. o obligatie erga omnes, asadar toti cetatenii vor avea obligatia de cooperare cu aceasta comisie, obligatie specifica numai comisiilor parlamentare de ancheta, constand in furnizarea tuturor informatiilor solicitate si predarea oricaror documente sau mijloace de proba care ar putea fi utile in cadrul investigatiei.

2. Incalcarea dispozitiilor referitoare la inviolabilitatea libertatii individuale coroborat cu restrangerea unor drepturi si libertati.

Prin deciziile Curtii Constitutionale s-a instituit obligatia prezentei tuturor cetatenilor  numai in fata unei comisii de ancheta parlamentara. Norma regulamentara prin care se instituie obligativitatea prezentei, in fata unei comisii permanente, excede dispozitiile constitutionale referitoare la inviolabilitatea libertatii individuale, ceea ce constituie o restrangere neconstitutionala a acestei libertati. Acest fapt este confirmat si de o decizie anterioara a CCR in care se  arata ca prin regulament nu se pot stabili drepturi si mai ales obligatii in sarcina unor subiecte din afara Camerei Deputatilor sau Senatului (Decizia CCR nr.924/2012).

Citeste aici sesizarea PNL la CCR

   

457 vizualizari

 • +2 (2 voturi)    
  PSD-ALDE au pierdut orice simt al masurii ! (Marţi, 24 octombrie 2017, 16:27)

  Susufler0 [utilizator]

  Nu doar ca vor sa detina toate institutiile statului, toate, dar absolut toate parghiile de putere, dar in mod de-acum aproape bolnav, vor sa ii domine si pe cetatenii Romaniei prin puterea pe care parlamentrii acestor partide si-au arogat-o, accea de a avea dreptul sa cheme la audieri pe oricine !

  O DSS de pe vremuri, mult redusa numeric, mai flexibila si la vedere !

  PS. Vecinul lui Basescu sau al lui Iohannis sau al lui Ponta, poate fi convocat oricand la Comisie in baza unor zoaie aruncate din Latrina 3, de exemplu.

  PPS. Urmeaza sa se mai lucreze la stabilirea unor masuri coercitive impotriva celor care nu dau curs cererilor Comisiei !


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version