Presedintele Senatului, Calin Popescu-Tariceanu, a explicat intr-un comunica de presa de ce nu participa la ceremonia de investire a ministrilor de la Palatul Cotroceni - in opinia sa, presedintele Klaus Iohannis nu mai recunoaste principiul prezumtiei de nevinovatie pentru toti cetatenii si nu mai este garantul Constitutiei.

Calin Popescu TariceanuFoto: Agerpres

Redam comunicatul:

"Am anuntat inca de ieri, 14 octombrie a.c., ca nu voi participa la ceremonia depunerii juramantului noilor ministrii care se va desfasura la Cotroceni. Doresc sa informez opinia publica despre semnificatiile acestei decizii.

In primul rand, neparticiparea la acest eveniment reprezinta protestul meu punctual fata de declaratia facuta de Presedintele Romaniei, dl. Klaus Iohannis, potrivit careia domnia sa nu mai recunoaste principiul prezumtiei de nevinovatie valabil pentru toti cetatenii, asa cum este el statuat de Constitutie.

Din istoria recenta s-a putut constata ca domnul presedinte aplica selectiv acest principiu, in functie de apartenenta subiectului la o tabara sau alta sau daca e vorba de propria persoana.

In al doilea rand, am dorit ca sa marchez public prin acest gest ca Presedintele Romaniei si-a abandonat rolul de garant al Constitutiei, pe care a jurat la investire, fapta inacceptabila pentru Parlament, pentru Senatul Romaniei al carui presedinte sunt si, in general, pentru orice cetatean roman.

Imi exprim speranta ca domnul Presedinte Iohannis isi va revizui pozitia si va accepta ca nimeni nu este mai presus de lege, nici macar Presedintele Romaniei, chiar daca se bucura acum temporar de o imunitate absoluta."