Liderul senatorilor PSD, Serban Nicolae, a declarat luni, dupa ce a avut o intalnire cu presedintele PSD Liviu Dragnea, ca este foarte probabil sa solicite retragerea de pe ordinea de zi a plenului Senatului a proiectului de lege apartinand UDMR prin care ziua de 15 martie devine ziua maghiarilor, proiect amanat si saptamana trecuta.

UPDATE Plenul a decis retrimiterea la comisiile de specialitate a proiectului pentru doua saptamani si a aprobat si extinderea termenului de adoptare tacita, care s-ar fi implinit pe 24 octombrie, cu inca 15 zile.

"15 martie este o zi pe care o celebreaza maghiarii din intreaga lume, ca zi a maghiarilor de pretutindeni. Acum, in ce masura trebuie sa devina o zi a maghiarilor din Romania, ramane de vazut, dar Partidul Social Democrat a cerut totusi sa se mai gandeasca la o asemenea propunere", a declarat senatorul PSD, la iesirea din sedinta coalitiei care se desfasoara in biroul presedintelui PSD Liviu Dragnea de la Parlament.

Intrebat daca proiectul va fi retras de pe ordinea de zi a sedintei plenului Senatului de luni, Serban Nicolae a spus ca "e foarte posibil".

El a explicat ca la Senat exista deja o propunere legislativa privind instituirea unei zi a tuturor minoritatilor nationale.

"La Senat exista o propunere legislativa privind celebrarea zilei minoritatilor nationale, dedicata tuturor minoritatilor nationale, noi avem 18 recunoscute de lege, plus minoritatea maghiara cea mai numeroasa. Sunt oameni care fac parte din societatea romaneasca, oameni care se comporta ca buni cetateni, care participa cu toate indatoririle si obligatiile fata de societate ca orice alti cetateni", a spus el.

Proiectul are termen de adoptare tacita in Senat data de 24 octombrie, Camera Deputatilor fiind decizionala.

Aceasta decizie vine dupa ce deputatii PSD au respins in plenul Camerei proiectul UDMR privind scaderea pragului procentual din numarul de locuitori necesar pentru utilizarea limbii maghiare de la 20% la 10%. Acest proiect se afla acum la Senat, care este camera decizionala.