Partidul Socialistilor din Republica Moldova (PSRM), formatiunea politica a presedintelui moldovean Igor Dodon, a cerut autoritatilor republicii sa-l declare pe fostul presedinte al Romaniei, Traian Basescu, persona non-grata, informeaza site-urile moldovene Independent.md si Tribuna.md, citate de Agerpres.

Traian BasescuFoto: Agerpres

"PSRM solicita declararea ex-presedintelui Romaniei, Traian Basescu, care intervine in treburile interne ale unei tari suverane, persona non-grata pe teritoriul Republicii Moldova", se spune in declaratia socialistilor moldoveni, data publicitatii in Tribuna.md, insa fara a se face referiri la actiuni concrete ale lui Traian Basescu.

In aceeasi declaratie, Traian Basescu este acuzat ca ar sustine reconstituirea intr-un alt format a Aliantei pentru Integrare Europeana, cu Partidul Liberal Democrat (PLDM) si Partidul Liberal (PL).

Potrivit PSRM, se urmareste lichidarea Republicii Moldova ca stat in anul 2018. "Desi a devenit evident ca Republica Moldova nu poate adera la UE chiar si in viitorul indepartat, proiectul de unificare cu Romania, care prevede 'eurointegrarea prin usa din spate', a devenit planul de baza al grupului de la guvernare", se spune in declaratie.

PSRM reitereaza sprijinul pentru pozitia presedintelui Republicii Moldova, Igor Dodon, privind reintroducerea in scoli a "Istoriei Moldovei". "Copiii nostri trebuie sa studieze istoria Patriei lor, nu a unui stat strain", sustin socialistii moldoveni.

Totodata, formatiunea indeamna toate fortele patriotice sa creeze un front comun pentru apararea statalitatii Republicii Moldova si a identitatii "poporului moldovenesc".

Prin decizia presedintelui Igor Dodon, lui Traian Basescu i-a fost retrasa cetatenia Republicii Moldova, iar cazul este disputat acum in justitie. Traian Basescu si sotia sa, Maria Basescu, au primit cetatenia Republicii Moldova printr-un decret semnat in acest sens de catre fostul presedinte al Republicii Moldova, Nicolae Timofti.