Comitetul Executiv National al PSD - conducerea extinsa a partidului, care include liderii de filiale - se reuneste de la ora 17.00 pentru a discuta si a vota in privinta remanierii unor ministri, la propunerea premierului Mihai Tudose. Votul in sedinta CEx se va da in final pentru fiecare dintre acesti ministri in parte, si nu pe lista in intregime, au precizat surse din PSD pentru HotNews.ro. Cei pe care Tudose ii vrea inlocuiti sunt Sevil Shhaideh, Rovana Plumb si Viorel Ilie - ministru ALDE, toti cu probleme penale, dar si ministrul Transporturilor Razvan Cuc, de care Tudose ar fi nemultumit.

Dragnea si TudoseFoto: AGERPRES

O remaniere va exista, a declarat marti numarul doi in PSD, Niculae Badalau. "Va exista o remaniere, atata timp cat Mihai Tudose spune ca avem in anumite zone ramaneri in urma, in CEx va veni cu motivarea si noi vom lua decizia, propunand alte nume. Sigur, este suparat pentru ca unele lucruri nu functioneaza in guvern. Ieri am avut o discutie de doua ore jumatate in guvern pe acelesi motiv. Mie personal nu mi-a spus niciodata ca isi da demisia" a spus Badalau, presedinte executiv al PSD.

Sedinta CEx va incepe la ora 17.00, la sediul PSD din Kiseleff, si va fi precedata de o sedinta a coalitiei PSD-ALDE, la care va participa si Calin Popescu-Tariceanu, de la ora 16.00. Tot joi are loc si o sedinta a ALDE, in care este de asteptat sa voteze daca il sprijina in continuare pe Viorel Ilie, care s-a declarat dispus sa demisioneze.

Pana joi, niciunul dintre ministrii vizati nu si-a depus demisia. Ministrul Dezvoltarii, Sevil Shhaideh, a declarat ca decizia sa este deja luata, insa o va anunta in cadrul sedintei CEx.

Anuntul privind remanierea guvernamentala a fost facut de premierul Mihai Tudose luni seara. El spunea ca sunt vizati cei trei ministri cu probleme penale, dar si cel putin alti doi membri ai Cabinetului si ca vor fi "niste decizii dure, dar necesare".

"Daca tot facem un reset la partea de imagine si de efecte ale guvernarii, va spun ca mai sunt inca cel putin doi ministri pe care am sa-i rog sa paraseasca cabinetul. (...) O miniremaniere. (...) Sunt trei (ministri - n.r.) cu probleme, care, intr-adevar, creeaza probleme si la nivel de perceptie publica, si la nivel de Comisie Europeana", afirma premierul.

A doua zi de la anuntul premierului, marti, PSD s-a intrunit intr-o sedinta informala, la finalul careia premierul Mihai Tudose si liderul PSD, Liviu Dragnea, au anuntat ca decizia finala privind remanierile din Guvern va fi luata in sedinta de joi a Comitetului Executiv al PSD. Premierul a mai anuntat ca in sedinta informala a PSD au fost stabilite "zona de remaniere si persoanele remaniabile".

Miercuri, premierul Tudose a revenit cu explicatii in ceea ce le priveste pe Sevil Shhaideh si pe Rovana Plumb, spunand ca a cerut demisia din Guvern a acestora intrucat sunt in relatie directa cu Bruxelles-ul, iar perceptia acolo este cu totul alta decat realitatea de la Bucuresti.

"Trebuie sa inteleaga toata lumea ca cea mai mare problema pe care o avem acum este ca actul de guvernare sa se desfasoare in mod normal, sa ducem programul de guvernare la capat, iar un elemenet important in acest program este atragerea de fonduri europene si cele doua colege, stiti foarte bine, avem o realitate si o perceptie. Realitatea este ca este prezumtia de nevinovatie. Au fost o multime de cazuri in care cei care au fost pusi sub acuzare in diverse etape ale procesului penal s-au dovedit a fi nevinovati, cu vietile distruse sau oricum schimbate total. Dar avem si o perceptie, si perceptia la Bruxelles este cu totul alta decat realitatea de aici", a declarat Mihai Tudose.