Ministrul Afacerilor Externe, Theodor Melescanu, a subliniat, miercuri, la Budapesta,la reuniunea ministeriala a Grupului de la Visegrad (V4), importanta strategica a regiunii Balcanilor de Vest si a reconfirmat sustinerea Romaniei pentru continuarea procesului de extindere a UE, asigurand ca tara noastra va acorda prioritate regiunii in perspectiva detinerii, in primul semestru al anului 2019, a Presedintiei Consiliului UE.

HotNews.roFoto: Hotnews

Ministrul afacerilor externe al Romaniei, Teodor Melescanu, a participat miercuri, la Budapesta, la reuniunea ministeriala a Grupului de la Visegrad (V4) cu Balcanii de Vest, la invitatia Presedintiei in exercitiu a V4 (Ungaria). Alaturi de Romania, din regiune, au mai fost invitate Bulgaria, Slovenia, Croatia. Estonia a fost, de asemenea, invitata, in calitate de stat care detine Presedintia Consiliului UE in acest semestru.

"In cadrul interventiei sale, ministrul roman a subliniat importanta strategica a regiunii Balcanilor de Vest si a reconfirmat sustinerea Romaniei pentru continuarea procesului de extindere a UE, in baza principiului meritelor proprii, evidentiind faptul ca extinderea constituie o politica de succes a Uniunii, care contribuie la stabilitatea, democratia, prosperitatea si securitatea continentului european", arata un comunicat al MAE.

Ministrul afacerilor externe a aratat, in acest context, ca Romania va acorda prioritate regiunii inclusiv in perspectiva detinerii, in primul semestru al anului 2019, a Presedintiei Consiliului UE, potrivit documentului.

Referindu-se la provocarile cu care se confrunta Balcanii de Vest, ministrul Melescanu a subliniat rolul esential al cooperarii regionale, ca instrument de actiune comuna, solidara a statelor din regiune, dar si necesitatea consolidarii institutiilor statului de drept si a rezilientei, pentru a putea face fata influentelor externe.

In context, ministrul afacerilor externe a exprimat satisfactie fata de recenta aderare a Muntenegrului la NATO si a subliniat necesitatea continuarii politicii usilor deschise, respectiv a dezvoltarii cooperarii cu partenerii din Balcanii de Vest.

Grupul de la Visegrad (V4) a fost constituit la 15 februarie 1991, pe fondul dorintei Republicii Cehe, Ungariei, Republicii Polone si Republicii Slovace de a coopera si de a se coordona pe domenii de interes, in baza apartenentei la acelasi spatiu geografic si a impartasirii unor obiective comune.