Senatul a adoptat marti, cu unanimitate de voturi, o initiativa legislativa depusa in luna martie de USR care introduce obligativitatea etichetarii produselor alimentare procesate care contin acizi grasi trans-nesaturati (AGTN) precum si reducerea acestor aditivi la maximum doua grame la suta de grame de uleiuri sau grasimi, motivand ca acest lucru ar duce la reducerea mortalitatii cu 2.000 - 2.500 de persoane pe an, scrie News.ro.

Potrivit initiativei USR, adoptata de Senat, operatorii din sectorul alimentar au obligatia ca "in produsele alimentare prelucrate, continutul de AGTN sa nu depaseasca 2 grame/100 de grame de ulei sau de grasime din continutul acestora".

De asemenea, operatorii din sectorul alimentar au obligatia sa se asigure ca "in produsele "libere de AGTN", continutul de AGTN sa nu depaseasca 0,5 grame/100 de grame de ulei individual sau grasime individuala din produsul finit".

Nu in ultimul rand, prin legea initiata de USR, operatorii din sectorul alimentar vor fi obligati "sa eticheteze produsele alimentare care contin AGTN cu informatii privind cantitatile de AGTN, exprimate in grame/100 de grame de ulei sau de grasime individuale din produsul finit".

Proiectul de lege a fost initiat de medicul Adrian Wiener, care este si senator USR, si a fost semnat de alti 16 parlamentari ai formatiunii conduse de Nicusor Dan.

Potrivit lui Wiener, in Uniunea Europeana 50.000 oameni mor anual strict din cauza aditivarii alimentelor cu acizi grasi trans-nesaturati.

"Rezultatul net il estimam ca fiind in jur de 2.000 - 2.500 de decese evitabile in fiecare an in Romania. Aceasta cifra rezulta dintr-un studiu de impact facut in cele cinci tari din Europa care au considerat ca trebuie sa prevada unilateral pe teritoriul lor limitarea poluarii alimentare cu acesti produsi. In Danemarca, de exemplu, scaderea mortalitatii constatata dupa implementarea legii este de 4%. In Romania impactul probabil va fi mult mai mare datorita faptului ca accesul la tratamente moderne in ceea ce priveste inima este mult mai redus decat in alte tari", a explicat Adrian Wiener.

Senatul este prima Camera sesizata in acest caz, urmand ca for decizional sa fie Camera Deputatilor.