Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat vineri, la Arad, ca spera sa gaseasca "intelegere" la senatori si ca acestia vor aproba modificarile la Legea administratiei publice 215, care prevede folosirea limbii materne in institutiile publice in localitatile in care minoritatile reprezinta 10% din populatie si nu 20%, cat este stabilit in prezent, transmite Agerpres. Pe de alta parte, deputatul UDMR Andrea Csep a declarat ca, dupa respingerea acestei legi la Camera Deputatilor fara dezbateri se va rediscuta protocolul de colaborare parlamentara cu PSD. Un alt deputat UDMR, Levente Vass, a atras atentia ca "buna intelegere" dintre premierul Ungariei Viktor Orban si liderul PSD Liviu Dragnea s-a conturat si cu ajutorul Uniunii si ca se astepta ca nu doar PSD sa sustina proiectul, ci toate partidele.

Liviu Dragnea si Kelemen Hunor (foto arhiva)Foto: AGERPRES

"S-a votat si s-a respins legea la Camera Deputatilor. Dar textul de lege, impreuna cu raportul de respingere, vor fi transmise Senatului, unde speram ca vom gasi intelegere", a afirmat presedintele UDMR. El a subliniat ca reprezentantii UDMR, ca oricine altcineva care are o initiativa legislativa, prin aceasta "propun si un dialog".

"Refuzul dialogului si refuzul de a cauta un compromis in Parlamentul Romaniei si sa dai un vot dupa macar o incercare de a cauta un compromis, printr-un proiect de lege, si folosirea votului bineinteles inseamna un refuz de a dialoga cu minoritatea, inseamna, asa cum am spus, "pumnul in gura", adica folosirea fortei votului in Parlament", a mai sustinut liderul UDMR.

"Probabil pentru ca in Romania nu mai exista alte probleme, toate au fost rezolvate, doar ca nu le-am aflat noi. Poate ca sunt deja autostrazi, poate ca se intorccele 5- 6 milioane de romani care au plecat la munca in strainatate, poate ca vin investitorii, poate ca a scazut si ROBOR-ul si a ramas doar problema maghiara, care trebuie rezolvata foarte repede si brutal', a mai spus Kelemen.

Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, s-a aflat vineri la Arad, pentru a lua parte la manifestarile comemorative dedicate implinirii a 168 de ani de la infrangerea Revolutiei de la 1848 -1849 din Ungaria.

"Am inceput a doua sesiune parlamentara si se face o evidentiere a problemelor rezolvate si nerezolvate din cadrul grupurilor parlamentare. Liderii de grupuri stau la masa si discuta posibilitatea prelungirii acestor protocoale de colaborare sau nu. Cred ca dupa momentul de saptamana aceasta, se vor reaseza lucrurile si trebuie sa discutam la nivelul grupurilor parlamentare ce facem mai departe, cum arata aceste legi, in ciuda faptului ca ne-am propus sa le ducem la bun sfarsit, pentru binele comunitatilor minoritare din Romania. S-ar putea sa ne gandim cum va fi in viitor. Dar cu siguranta vom discuta despre aceste protocoale", a aratat deputatul UDMR Andrea Csep, intr-o conferinta la Targu Mures.

Aceasta a spus ca afirmatia potrivit careia Romania ar fi o tara model in ceea ce priveste situatia minoritatilor "este falsa" si ca respingerea amendamentelor si a modificarilor la Legea 215, formulate de UDMR, "demonstreaza foarte clar ca majoritatea romana a respins dialogul cu maghiarii".

"Uniunea a propus un dialog intregii clase politice si tuturor partidelor parlamentare si cele ale minoritatilor, sa caute o cale de dialog, de compromis, pentru ca este o problema a minoritatilor", a precizat deputatul.

Deputatul Levente Vass, liderul UDMR Targu Mures, a afirmat, la randul sau, ca s-ar fi asteptat ca amendamentele respective - care se refera la folosirea limbii materne in institutiile publice in localitatile in care minoritatile reprezinta 10 la suta din populatie si nu 20 la suta, cat este stabilit in prezent - sa fie sustinute nu doar de PSD, ci si de catre restul partidelor parlamentare, si de deputatii apartinand minoritatilor.

"Credeti ca buna intelegere care s-a conturat intre domnul Dragnea si domnul Orban (Viktor Orban, premierul Ungariei, n.r.) cu sustinerea Romaniei a fost fara implicarea si ajutorul UDMR? Raspund cu intrebare pentru ca buna colaborare inseamna onestitate, curaj si implicare si, credeti-ma, ne-am fi asteptat sa fim sustinuti nu numai de PSD si de domnul Dragnea, ci si de minoritati, de liberali, USR si de PMP. Pentru ca in cazul in care comunitatea romaneasca ajuta maghiarii care sunt in minoritate absoluta in comunitatile mici, nu in Secuime, atunci asteapta un viitor bun. Dar asa cum sa merg eu, ca deputat, in comunitatile mici, ce sa le spun? Va asteapta un viitor bun, demn sau niste lucruri la care nu va asteptati, dar primiti lovituri cand ajungeti la 20% sau 15%? Ma intreb retoric, in conditiile actuale, oare de la 1 ianuarie 2018, cu legea votata, vom putea avea ajutorul comunitatii romanesti pentru a indeplini acele deziderate cuprinse in lege, de a putea folosi limba materna in spitalele din Targu Mures?', a afirmat Levente Vass.

Liderul UDMR Targu Mures s-a aratat revoltat de faptul ca toate propunerilor UDMR au fost respinse in bloc, fara sa existe o dezbatere pe amendamente.

Senatorul UDMR Mures Csaba-Zoltan Novak considera ca, in cazul respingerii acestor amendamente, PSD s-a lasat influentat de discursurile nationaliste, promovate de politicieni si de mass-media.

"PSD a politizat aceasta problematica si s-a lasat influentat, nu stiu din ce cauza, de discursul nationalist din ultimele saptamani, din ultimele luni, generat mai ales de catre opozitie si mass-media. In cazul proiectului de modificare a Legii 215, dar si in cazul tuturor proiectelor, UDMR a propus un dialog tuturor partidelor politice parlamentare si reprezentantilor minoritatilor nationale, pentru a prezenta opiniile fata de modificarile propuse, a propus gasirea unui compromis pentru indeplinirea cerintelor legitime, consideram noi, ale comunitatii maghiare. Raspunsul partidelor parlamentare, mai accentuat in cazul opozitiei, a fost unul negativ, in loc de dialog, multi politicieni s-au alaturat sau au fost initiatorii discursului antimaghiar generat in ultimele luni", a sustinut Novak.