Deputatul PSD de Botosani Razvan Rotaru a transmis un comunicat de presa, ca urmare a discursului pe care premierul Ungariei Viktor Orban l-a sustinut la Cluj-Napoca, unde a participat la o ceremonie religioasa, in care sustine ca Romania "este si va ramane o singura tara, cu un singur Guvern, un singur Parlament si o lege care va fi aceeasi pentru toate judetele tarii, inclusiv pentru Harghita si Covasna". "Nu construim alte tari si nu constituim tinuturi", spune Rotaru.

Rotaru Razvan Foto: cdep.ro

Viktor Orban s-a aflat sambata la Cluj, unde a participat sambata la o slujba organizata cu ocazia implinii a 500 de ani de la Reforma Protestanta, la care au fost prezenti toti episcopii reformati din Bazinul Carpatic. El este asteptat si saptamana viitoare in Romania. El si presedintele Ungariei, Janos Ade, au fost invitati la Arad, la manifestarile culturale si religioase denumite generic "Zilele Maghiare", acestea urmand sa se incheie in 7 octombrie, dupa comemorarea in Parcul Reconcilierii Romano-Ungare a celor 13 generali ucisi in oras la sfarsitul revolutiei de la 1848-1849.

"Viitorul romanilor si maghiarilor din tara nostra este in limba romana in cadrul statului unitar roman.Vreau sa le transmit tuturor cetatenilor ca Romania este si va ramane o singura tara, cu un singur Guvern, un singur Parlament si o lege care va fi aceeasi pentru toate judetele tarii, inclusiv pentru Harghita si Covasna. Nu construim alte tari si nu constituim tinuturi", a declarat Rotaru, citat in comunicatul de presa. "Nu pot fi utilizate standarde duble. De aceea, cred ca toti maghiarii care traiesc in Romania sunt cetateni romani si trebuie sa se bucure de exact aceleasi drepturi ca si celelalte etnii. Asa cum nu facem o regiune numai pentru romani, una numai pentru tatari, alta numai pentru romi, tot asa nu vom face niciodata o regiune numai pentru maghiari", mai spune el.

"In ceea ce priveste tinutul secuiesc, denumirea nu exista in niciun document istoric si nu poate fi comparata cu alte denumiri atestate, precum Tara Barsei, Moldova, Dobrogea etc. Astfel, nu exista Tinutul Secuiesc si nu exista secui. Exista doar judetele Harghita si Covasna si cetateni romani de etnie maghiara", a subliniat Rotaru.

La inceputul saptamanii, Orban afirma intr-un interviu ca se poate gasi "o forma de cooperare in cadrul aranjamentelor din V4 (Grupul de la Visegrad - Ungaria, Polonia, Republica Ceha si Slovacia) plus Romania, care sa duca in final la cresterea nivelului de trai, a nivelului de securitate si la imbunatatirea perspectivelor si pentru romanii din Romania".

Acesta a mai afirmat ca si-a creat o "relatie personala promitatoare" cu liderul PSD Liviu Dragnea in cursul discutiilor legate de inchiderea liceului frecventat de maghiari din Targu Mures.