Senatul a avizat negativ, marti, cererea DNA de avizare a inceperii urmaririi penale a ministrului delegat pentru Relatia cu Parlamentul, Viorel Ilie, pentru instigare la infractiunea de folosire de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii, relateaza News.ro. Avizul Senatului confirma astfel decizia luata in urma cu o saptamana de Comisia juridica.

Viorel IlieFoto: gov.ro

Au fost inregistrate 37 de voruti "pentru", 77 "impotriva" si o abtinere.

Comisia juridica din Senat a dat un aviz negativ, in 26 septembrie, cererii DNA privind inceperea urmaririi penale a ministrului delegat pentru Relatia cu Parlamentul, Viorel Ilie (ALDE).

Cererea DNA a fost respinsa cu 7 voturi "impotriva" si doar 4 "pentru", acestea venind de la PNL si USR.

DNA a solicitat, pe 25 august, procurorului general sesizarea Senatului pentru a cere urmarirea penala a ministrului pentru relatia cu Parlamentul, Viorel Ilie, pentru instigare la infractiunea de folosire, in orice mod, direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii, in perioada exercitarii functiei ministeriale. Potrivit procurorilor, ministrul este suspectat, alaturi de trei angajati ai institutiei, de "aranjarea" unui concurs pentru angajarea de functionari publici pe functii contractuale, astfel incat anumiti candidati agreati de conducerea ministerului sa ocupe functiile, in detrimentul altora.

In acelasi dosar, procurorii Directiei Nationale Anticoruptie au dispus urmarirea penala in cazul a trei angajati ai ministerului - Felicia Elena Pop, directoare de cabinet a ministrului pentru Relatia cu Parlamentul (MRP), Maria Alexandrescu, angajata in cadrul MRP, membra a comisiei de concurs si Mihai Cornel Zharia, angajat in cadrul MRP, membru al comisiei de concurs, tot pentru infractiunile de de folosire, in orice mod, direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii,

Solicitarea Directiei Nationale Anticoruptie referitoare la efectuarea urmaririi penale si fata de Viorel Ilie a fost formulata in conditiile in care in acest moment exista suspiciuni legate de un concurs pentru angajarea de functionari publici pe functii contractuale de executie pe perioada nedeterminata organizat de Ministerul pentru Relatia cu Parlamentul.

Potrivit DNA, exista indicii ca acest concurs ar fi fost aranjat, astfel incat anumiti candidati agreati de conducerea ministerului (dintre care unul foarte apropiat ministrului Ilie Viorel) sa ocupe functiile, in detrimentul altora, criteriul competentei devenind total nerelevant.

Proba scrisa a concursului fost stabilita pentru data de 31 iulie 2017, iar in acest context, in perioada 20 ¬ 31 iulie 2017, Viorel Ilie, ministru pentru relatia cu Parlamentul, cu intentie, a determinat-o pe Felicia Pop, directoare de cabinet a ministrului, sa solicite membrilor comisiei de concurs Alexandrescu Maria si Zaharia Mihai-Cornel subiectele si baremele de corectare pentru proba scrisa din data de 31 iulie. In 28 iulie, suspectii Alexandrescu si Zaharia au pus la dispozitia directoarei de cabinet subiectele si baremele de corectare la proba scrisa, stiind ca respectivele informatii nu erau destinate publicitatii si ca urmeaza a fi dezvaluite anumitor candidati ce urmau sa sustina proba scrisa. In aceeasi zi, directoarea de cabinet, Felicia Pop, a dat candidatilor agreati subiectele si rezolvarea lor. Pe langa faptul ca acestia au avut acces la subiectele de concurs si la rezolvarea lor, fiind vadit favorizati fata de ceilalti candidati, a reiesit ca ei, potrivit intelegerii, au si intocmit lucrarile anterior examenului, iar in ziua examenului trebuia ca lucrarile scrise in sala de examen sa fie inlocuite cu cele ce fusesera deja redactate acasa, de catre candidatii favorizati, spun procurorii DNA. Mai mult, potrivit statului de functii din schema de personal a ministerului, nu toti candidatii favorizati ar fi indeplinit conditiile de vechime pentru a ocupa posturile. In acest sens, anterior organizarii concursului, ministrul Viorel Ilie a dispus modificarea statului de functii, astfel incat sa fie posibila angajarea acestora, potrivit DNA.

Cererii transmise i-au fost atasate referatul intocmit de procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie, precum si volumele cuprinzand copii ale dosarului de urmarire penala, adauga sursa citata.