Proiectul privind modificarea legilor justitiei propus de ministrul Tudorel Toader are "destule deficiente", dar introduce si "elemente extrem de necesare", a afirmat, duminica, fostul presedinte Traian Basescu, potrivit Agerpres.

"Sectia de procurori a votat in corpore impotriva legilor justitiei propuse de Tudorel Toader, care au (...) destule deficiente, dar introduc si elemente extrem de necesare justitiei. De partea cealalta - 8 voturi, in care au fost 6 judecatori, in frunte cu presedinta Inaltei Curti de Casatie si Justitie, si cei 2 reprezentanti ai societatii civile. (...) Este clar ca proiectele de legi, asa cum sunt ele facute, vizeaza cateva elemente, printre care reasezarea judecatorului acolo unde ii este locul. (...) Publicului i s-a lasat impresia ca justitia se face in parchete, ca acolo vezi oamenii cu catuse ...", a declarat Basescu, la Romania TV.

Totodata, referindu-se la raportul privind rezultatele controlului realizat la Directia Nationala Anticoruptie (DNA), care a fost finalizat de catre Inspectia Judiciara, Basescu a spus ca acesta "nu va produce efecte".

"Indiferent care este continutul raportului, el nu va produce efecte. Daca este un continut favorabil DNA, va ramane asa cum este. Daca este un continut nefavorabil DNA, va fi invalidat in CSM. Si aduc aici ca argument ultimul vot din CSM, pe legile justitiei, in care a fost 10 la 8, 10 la 8 in conditiile in care toti procurorii au votat impotriva proiectelor de lege a justitiei, plus trei judecatori", a precizat Basescu.

In opinia sa, semnificatia votului din CSM - care, joi, a avizat negativ proiectul privind modificarea legilor justitiei - este "mai profunda decat pare".

"Semnificatia acestui vot este mult mai profunda decat pare. (...) Semnificatia este ca procurorii sunt parte a unui sistem sprijinit si de judecatori. Trei judecatori care si-au tradat credinta de judecatori si, in loc sa se bata pentru (...) o justitie corecta, au spus: 'Nu, nu, vrem una ca in tara procurorilor'", a aratat Basescu.

In ceea ce priveste DNA, Basescu a spus ca este "clar" ca institutia este "prost administrata".

"Dupa numarul destul de mare de oameni care nu vor sa mai lucreze in DNA, este clar ca institutia este prost administrata. Adica in momentul in care tu, ca si conducator, reusesti sa-ti ostilizezi chiar propriul tau personal, in afara de slugile alea - ca sunt vreo 5-6-7, care sunt slugoi de meserie -, trebuie sa intelegi ca ai gresit. Si solutia corecta este sa te desparti de institutie, pentru ca ii faci rau. Dupa parerea mea - desi sunt convins ca domnul Iohannis o va mentine pana la expirarea mandatului -, fiecare zi in care doamna Kovesi este in fruntea institutiei, dauneaza, erodeaza credibilitatea DNA", a mai afirmat Basescu.