Deputatul liberal Mara Mares a anuntat ca va depune un proiect de lege prin care taxa de echivalare a diplomelor obtinute in strainatate sa fie eliminata, iar urmatorul pas va fi digitalizarea procesului de recunoastere si echivalare. "Este un gest simbolic, dar absolut necesar: birocratia din sistemul de invatamant trebuie redusa", afirma deputata PNL, potrivit unui comunicat remis duminica.

Mara Mares (PNL)Foto: Arhiva personala/Facebook

"Birocratia din sistemul de invatamant este un impediment pentru beneficiari si este absolut esential ca aceasta sa fie redusa. In timpul campaniei electorale, am promis ca voi veni cu un pachet legislativ pentru a facilita echivalarea si recunoasterea diplomelor obtinute in afara si, de aceea, ca un prim pas, voi depune o initiativa legislativa prin care sa fie eliminata taxa de echivalare a diplomelor obtinute in strainatate. Taxa este complet inutila, are o valoare doar de 50 de lei si, dupa cum puteti intui, nu aduce incasari semnificative la bugetul de stat. Din propria mea experienta, dar si din discutiile pe care le-am avut cu studentii romani plecati la studii in afara, acesta este un prim pas si un gest simbolic necesar pentru acestia. Intregul mecanism birocratic reprezinta o pierdere de vreme si este complet inutil. Este necesar ca birocratia din sistemul de invatamant sa fie redusa, iar cel de-al doilea pas este digitalizarea procesului de recunoastere si echivalare", afirma Mara Mares in comunicat.

"Asa cum punctam, avand in vedere ca taxa in cauza are o valoare de doar 50 de lei, eliminarea ei are o semnificatie mai degraba simbolica, dar reprezinta un pas important in a demonstra ca, intr-adevar, suntem interesati de reducerea birocratiei. De aceea, sper ca Guvernul si majoritatea din Parlament sa nu respinga aceasta masura, argumentand ca avem nevoie de bani pentru buget. Ar fi un semnal de deschidere atat pentru studentii romani care doresc sa revina in tara, dar si pentru cetateni ai altor state care vor sa vina in Romania. Eliminarea taxei reprezinta, inainte de toate, o expresie a deschiderii si diversitatii. In scurt timp, intentionez sa propun un intreg pachet legislativ prin care birocratia din sistemul educational sa fie simplificata; aceasta este o problema care mi-a fost semnalata deseori de beneficiarii sistemului de invatamant din Romania", mai arata deputata.